Kako pravilno kuhati šipke za ohranjanje vitaminov: najboljše možnosti

Ali lahko šipek prekuhate z vrelo vodo in kako pripraviti okusen čaj – izveste v članku Moje.

Kakšna je uporabnost šipka in kako pripraviti čaj / depositphotos.com

Šipkov čaj lahko in morajo piti vsi, ki želijo okrepiti odpornost in poskrbeti za preprečevanje prehladov, zlasti ob menjavi letnega časa. Prav tako je šipek koristen pri vnetju trebušne slinavke, vnetju žolčnika in različnih črevesnih motnjah. Če trpite zaradi nihanja pritiska in glavobolov – poparek šipka bo izboljšal počutje.

Moje vam bo povedal, kako pravilno piti šipek in ga skuhati, da bo koristen za zdravje.

POMEMBNO: sveže ali posušene šipkove jagode je treba pred kuhanjem oprati pod tekočo vodo, da se očistijo.

Kako skuhati šipek v termosu – najbolj priljubljena metoda

Mnogi ljudje šipek kuhajo v termoski – tako lahko poparek in njegove koristne lastnosti ohranite dlje časa. Vzemite termosko z največ 2 litroma prostornine in jo napolnite z jagodami za 13. Prelijte šipkovo vročo vodo (ne vrelo!), zaprite pokrov in pustite stati 8-10 ur, da se jagode prelijejo. Nato lahko infuzijo mirno spijete, če so bile jagode velike, pa jih ponovno zavrite.

Kako na kuhalniku skuhati posušene ali sveže šipke

Vzemite lonec, vanj dajte oprane šipkove jagode in jih zalijte s toplo vodo. Upoštevajte razmerja – na vsakih 500 ml vode vzemite 2 žlici celih jagod. Nato – pustite šipek pod pokrovko 30 minut, nato pa postavite na najnižjo temperaturo in jagode kuhajte 30 minut. Na koncu lonec odstranite s štedilnika, ohladite in popijte.

Kako skuhati šipek v čajniku – recepti za čaj

Iz šipka lahko poleg čistega poparka pripravite tudi različne uporabne čaje, ki bodo v vsakem letnem času pomagali okrepiti imunski sistem.

S šipkom, cimetom in oreščki

  • suhi šipek – 30 g;
  • cimet – 1 palčka;
  • orehi – 30 g;
  • suhi črni čaj – 0,5 skodelice;
  • voda.

Šipek sesekljajte z nožem ali v mešalniku. Enako storite z orehi in jih dodatno popražite na segreti ponvi. Cimetovo palčko nalomite na več kosov. Šipek, oreščke, cimet in črni čaj zmešajte, prelijte v suho posodo in vztrajajte 5-10 dni, da se okusi premešajo.

Čaj pripravimo tako, da 1 žlico mešanice vlijemo v čajnik, zalijemo s 300 ml vroče vode, pustimo stati 15 minut, precedimo in pijemo kot običajen čaj.

S šipkom in brusnicami

  • suhi šipek – 1,5 žlice;
  • brusnice – 1 žlica;
  • zeleni čaj – 1 žlica;
  • voda – 600 ml.

Brusnice in šipek prelijte v lonec za kuhanje, jagode zmečkajte s paličnim mešalnikom. Zgoraj prelijemo zeleni čaj, zalijemo z vrelo vodo, vztrajamo 15-20 minut, nato precedimo in popijemo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc