Ajdo je precej enostavno skuhati, zlasti če poznate nekaj koristnih skrivnosti.
Ajda je zelo koristna in primerna tudi za tiste na dieti foto: depositphotos.com
Ajda je precej pogosta jed v vsakdanji prehrani. Je zelo koristna in primerna tudi za tiste, ki so na dieti.
Navedli bomo preprosta pravila, ki vam bodo koristila pri kuhanju ajdove kaše.
Moje je že pisal o tem, kako okusno skuhati ajdovo kašo.
Kako skuhati ajdo v vrečki – najhitrejši način priprave
Takšna priprava bo ustrezala tistim, ki imajo malo časa. Vzemite eno vrečo ajde, 1,5 litra vode, sol in maslo. Vodo nalijte v lonec, ko zavre, jo posolite in vanjo položite vrečko ajde. Tako jo brez pokrovke na nizkem ognju kuhamo približno 15 minut. Nato vrečko vzamemo ven in počakamo, da voda odteče. Vrečko prerežite, ajdo položite na krožnik in dodajte maslo.
Preberi tudi: “Zmešana ajda je v Sloveniji zelo priljubljena:
Kako skuhati ajdo na vodi – razmerja
Jed pripravimo v razmerju 1:2, to je kozarec krušne kaše – 2 kozarca vode. Za gostejšo ajdovo kašo pa vzemite več vode – do tri kozarce.
Kako kuhati ajdovo kašo v loncu, da se ne prilepi na dno
V lonec dajte ajdo in vodo. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo na nizko. Po 20 minutah izklopite – toliko časa bo ajda kuhana.
Kašo lahko vržete v vrelo vodo in kuhate do 20 minut na nizki temperaturi, pri čemer kaše ne mešate.
Ajda v multipraktiku – kako jo skuhati
Kuhanje ajde v multipraktiku je hitro in enostavno. V multipraktik dajte skodelico ajde, prilijte vodo in malo soli. V načinu za kuhanje kruha kuhajte 30 minut. Kot je zapisal kuharski mojster in kuhar Eugenij Klopotenko, bo ajda prav v multipraktiku prišla drobljiva.
Klopotenko je povedal tudi, kako skuhati namočeno ajdo. Po njegovih besedah je to nekakšen življenjski trik. Ajdo je treba namakati v vodi 5-6 ur. To lahko storimo tudi čez noč. Opozoril je, da je potrebna voda, kot pri kuhanju – razmerje je 1:2. Če se tekočina ne vpije v celoti, jo odlijemo.