Kako pravilno izbrati svinjsko mast: preprosti načini, za katere niste vedeli

Svinjsko mast morate izbrati glede na namen njene uporabe v jedeh. Katera vrsta svinjske masti je dobra in katere ne smemo uživati? Preberite si v priporočilih agencije Moje.

Kako je videti kakovostna svinjska mast? / depositphotos.com

Slanina je edinstven proizvod. Preudarne gospodinje jo znajo uporabiti skoraj v vsem: kot sestavino v polnovrednih jedeh in pri cvrtju. Preberite Moje-ove nasvete o tem, kako je videti kakovostna svinjska mast.

Kaj je dobra svinjska mast

Slanino opredeljujejo trije dejavniki – gostota, čvrstost in debelina.

  • Barva. Slanina mora biti gladka, tako da je enakomerne svetlo rožnate barve in tanke plasti mesa (vendar ne pozabite, da ne želimo mesa, temveč maščobo).
  • Vonj. Slanina mora dišati po slami in dimu. Kot da bi bila narejena iz slame, zato tako diši. Nekatere gospodinje vzamejo s seboj na trg vžigalnik in prižgejo majhen košček slanine. Če nas vonj ne draži, jo z zaupanjem vzamemo v roke.
  • Elastičnost. Svežino svinjske masti lahko preverite tako, da z vžigalico prebodete kožo. Če se koža prebode, je sveža. Vendar mora biti koža čvrsta. Ne pozabite, da vžigalica ne sme iti kot maslo, temveč se mora rahlo “upirati”. Ta trik ne bo deloval pri soljeni svinjski masti. Vendar pa mora vžigalnik tesno prodreti v meso, če je v njem velika plast mesa.

Debelina svinjske masti je odvisna od dela, iz katerega je bila odstranjena. Pozorni bodite tudi na stigmo – če stigme ni, obstaja tveganje, da ste kupili necertificiran izdelek.

V kakšni obliki je svinjska mast bolj zdrava

Priporočljivo je, da na tržnici najdete svinjsko mast z ostanki ščetin. To je zagotovilo, da je pred vami nežno lokalno meso, najverjetneje brez škodljivih dodatkov. Vse ostalo je meso, pridelano na hormonih in antibiotikih.

Gama-linolenska kislina, ki jo najdemo v surovi svinjski masti, odlično preprečuje staranje telesnih celic.

Vendar je bolje, da ne jemo stare svinjske masti. Številni brezvestni prodajalci poskušajo iz takšne rumene svinjske masti izdelati madžarsko mast: obdelajo jo z različnimi začimbami in prikrijejo napake.

Ne pozabite: običajno obstajata dve vrsti svinjske masti – kmečka in domača. Kmečka svinjina vsebuje veliko več mišičnega tkiva, domača svinjina pa več svinjske masti. Ločena grebenska svinjska mast gre v salame (da je struktura trda), stranska mast pa v kuhane klobase, ker je mehka in enakomerno razporejena.

Obstaja tudi splošna svinjska mast – kosi, ki vsebujejo le 6 kg na prašiča. Mesarji ji pravijo najdragocenejši del, ta splošna svinjska mast pa je vredna veliko več.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc