Zakaj v vroč čaj ne smete dati medu, s čim je obremenjen in ali je res, da je to res prepovedano – izveste v gradivu Moje.
Mnogi se bojijo dodajanja medu vročemu čaju / foto depositphotos.com
Med je zelo uporaben in vsem dostopen izdelek. O njem je splošno znanih več dejstev: med z vrelo vodo sprošča strup, sam po sebi pa je vitaminska bomba. Razumemo, zakaj medu ne smemo segrevati in ali je to res.
Prej smo govorili o tem, kako hitro in preprosto izbrati kakovosten med.
Vroč med v čaju – je škodljiv ali koristen
Domneva se, da med v vročem čaju začne sproščati strupene snovi. Znanstveniki so se odločili raziskati to vprašanje in prišli do ugotovitve, da se pri segrevanju sprošča oksimetilfurfurol. Le da je ta snov v izdelkih, ki vsebujejo sladkor, prisotna tudi brez segrevanja – tam le počasneje nastaja.
V nadaljnjih študijah se je izkazalo, da oksimetilfurfurol ni strupena snov. Znanstveniki so izvedli poskuse na živih bitjih in niso ugotovili nobene škode za zdravje.
Kako pravilno piti čaj z medom pri prehladu
Kljub temu da je trditev “med z vrelo vodo sprošča strup” nesmiselna, ga ni vredno dodajati zelo vročemu čaju, vendar iz drugega razloga. V vreli vodi lahko torej med izgubi nekaj svojih koristnih snovi in celo nekoliko izgubi polnost okusa. Če želite kar najbolje izkoristiti ta zlati izdelek, ga je najbolje dodati, ko je čaj že primeren za pitje.
Če želite napitek spremeniti v zdravilo proti prehladu, lahko po okusu dodate limono, cimet, kardamom ali ingver. Med se dobro poda tudi k zeliščnim, jagodičnim in sadnim čajem.
Pred tem smo vam povedali tudi, kako se hitro ozdraviti prehlada z ljudskimi zdravili – koristni nasveti v zimskem obdobju.