Povedali vam bomo, kako odpreti pistacije, ne da bi si zlomili nohte in zobe.
Kako pravilno olupiti pistacije / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Pistacijam, tako kot semenom, se je težko izogniti, vendar obstaja en “ampak” – težko jih je očistiti. Včasih za to, da bi oreščke spravili iz lupine, uporabimo žeblje in zobe. In to z dobrim razlogom – obstajajo trije preprosti načini za odpiranje pistacij, tudi če so popolnoma zaprte.
Kako pravilno olupiti pistacije
Te metode so pravzaprav zelo preproste, vendar jih veliko ljudi ne pozna. Tukaj je opisano, kako se pistacije odpirajo:
Pistacijo morate zgrabiti za del, kjer je lupina odprta, in čim bolj stisniti stranice pistacije – zato se bo del zaprte lupine, ki drži stranice skupaj, razcepil.
- Z lupino druge pistacije
Če so orehi bolj zaprti kot odprti, to storite na drug način: vzemite polovico lupine (od že odprtega oreha) in jo uporabite kot “odpirač”. Polovico vstavite v odprtino pistacije in jo zavrtite kot ključ. Lupino je treba položiti čez razpoko – potem se bo ta zlahka odprla in oreh bo mogoče izvleči.
- Z mešalnikom in mlinčkom za česen
Če morate olupiti veliko pistacij (npr. za peko), jih lahko z mešalnikom olupite, ne da bi se z njimi dolgo ukvarjali.
To storite tako, da pistacije in dva do tri orehe položite v visoko posodo za stepanje. Nato v skledo potopite mešalnik in ga za približno 3 minute vklopite na najnižji hitrosti. Lupine se bodo odlepile od orehov in končale na vrhu, medtem ko bodo olupljene pistacije ostale na dnu.
Če so pistacije popolnoma pokrite, lahko oreščke iz lupine izvlečete z mlinčkom za česen. Vložite ga v pistacijo, jo pokrijte in rahlo pritisnite. Tako bo lupina počila. Pri tem ne smete pretiravati, da ne bi dobili drobtin.
Prej smo vam povedali, zakaj je treba jesti pistacije in kaj se bo zgodilo, če jih boste uživali vsak dan.