Če boste pri cvrtju krompirja upoštevali nekaj preprostih pravil, bo jed okusna in privlačna.
Za pravilno cvrtje krompirja morate poznati nekaj lifehacks / foto depositphotos.com
Le malokdo se lahko upre hrustljavemu ocvrtemu krompirju z zlato skorjico. Najpogosteje ga pripravljamo na rastlinskem olju, lahko pa uporabimo tudi svinjsko mast ali svinjsko mast. Vse je odvisno od osebnih preferenc. Jedi lahko dodate tudi čebulo, rdeči ali črni mleti poper, česen ali zelišča.
Zdi se, da je priprava ocvrtega krompirja zelo preprosta. Vendar včasih pride do nezgod: takrat je skorjica narejena, vendar je krompir v notranjosti surov, potem se ne hrustljavo zapeče in je videti bolj kot kuhan. Stvar je v tem, da ima tudi tako preprosta jed nekaj skrivnosti priprave.
Prej smo govorili o tem, kako izbrati sorto krompirja za cvrtje.
Kateri krompir je najboljši za cvrtje – možnosti
Slastno cvrtje krompirja ni tako težko / foto depositphotos.com
Za cvrtje je treba izbrati krompir z nizko vsebnostjo škroba. Škrobne sorte je bolje uporabiti za pire krompir ali enolončnice, saj takšen krompir ne bo dal rudimentne skorjice, kosi pa se bodo zlepili skupaj.
Krompir lahko narežemo po želji: kroge, polkroge, grobe ali drobne slamice. Glavno je, da so kosi približno enake velikosti in oblike, saj se bodo majhni kosi zažgali, še preden se bodo veliki imeli čas speči.
Kako pravilno ocvreti krompir – nasveti korak za korakom
Krompir temeljito operite in olupite. Narežite ga na enake kose in sperite v hladni vodi, da se znebite odvečnega škroba. Nato ga osušite na papirnati brisači. Če mokre kose položite na vročo ponev, bo olje šumelo in brizgalo, zato skorja ne bo porjavela.
Krompir je najbolje cvreti v ponvi z debelim nelepljivim dnom in visokimi stranicami. Rastlinsko olje dobro segrejte, vanj v enakomerni plasti vrzite narezan krompir in ga brez pokrovke nekaj minut cvrite na visoki temperaturi.
Koščke krompirja obrnite in zmanjšajte temperaturo. Občasno obračajte (4-5-krat med kuhanjem), da se ne zažge. Tega ni treba početi prepogosto, saj se potem okus poslabša.
Čebulo olupite in sesekljajte. 4-5 minut preden je krompir pripravljen, dodajte čebulo, česen, morebitne druge začimbe, zelišča. Jed solite 2-3 minute pred odstranitvijo z ognja, po želji lahko dodate olje.
Skupni čas kuhanja je odvisen od moči štedilnika, vrste ponve in vrste zelenjave. V povprečju traja cvrtje krompirja v ponvi 20-30 minut.
V ponvi ocvrt krompir – recept
Krompir s slamicami lahko ocvrete v cvrtniku / foto depositphotos.com
Krompir olupite in ga enako narežite s slamico približno 1 centimeter debelo. Kose dobro sperite ali, še bolje, pustite jih v hladni vodi 10-15 minut, da se iz njih izpira odvečni škrob. Nato jih dobro osušite.
V ponev z debelim dnom ali cvrtnik vlijte olje – popolnoma mora pokrivati krompir. Rastlinsko olje segrejte na 180 °C. Vanj v enem sloju položite koščke krompirja. Cvremo na srednji temperaturi, pri tem pa ohranjamo stalno temperaturo olja.
Ko se krompir zlato obarva, ga z zajemalko odstranite iz olja in ga razporedite na papirnato brisačo, da odstranite odvečno maščobo. Nato ga posolite.