Kako narediti piščančjo juho še okusnejšo: tri sestavine, ki so jih dodajale naše babice

Ugotovimo, kaj in kako pripraviti piščančjo juho, da bo juha bogata, s privlačno aromo in pravim okusom.

Kako narediti piščančjo juho okusnejšo – kako so jed kuhale naše babice / depositphotos.com

Mnogi menijo, da je kuhanje piščančje juhe – preprosto: recimo, vzemite piščanca, nalijte vodo in pripravljeno je. V resnici pa je nekaj subtilnosti. Kako izboljšati okus piščančje juhe s tremi preprostimi sestavinami – povemo vam, kako so to jed kuhale naše babice.

Kaj je bolje dati v piščančjo juho – katere dele piščanca uporabiti

Za juho lahko uporabite celega piščanca ali dele piščanca, vendar je pomembno, da uporabite piščanca za juho in ne piščanca iz brojlerja.

Ptica za juho je kokoš nesnica, stara 2 leti ali več. Je trša kot piščanec iz brojlerja in se dlje kuha, vendar bo iz nje nastala bolj bogata in polna juha.

Če kuhate celega piščanca, mu morate odstraniti notranjost in odvečno maščobo, sicer bo juha motna. Če za juho vzamete dele piščanca, so to lahko trup, krila, noge ali stegna s kostmi. Filejev ne smete uporabljati – iz njih ne bo nastala juha.

Kaj dodati juhi, da bo bolj okusna – tri cenovno dostopne sestavine, zaradi katerih bo juha popolna.

Da bo juha odlična, z omamno aromo in pravim okusom, je dovolj, da uporabite tri sestavine. Te poudarijo nežen okus in prijetno aromo piščanca:

Narežite ga na 3-4 kose in ga na samem začetku kuhanja skupaj s piščancem položite v lonec.

Čebuli odstranimo le zgornjo plast lupine, nato pa jo temeljito operemo in tako neposredno v preostali lupini dodamo juhi. Zakaj to počnemo? Lupine dajo juhi zlato barvo, čebula pa izboljša okus piščanca.

Korenje in čebulo vzemite iz juhe nekaj minut pred koncem kuhanja.

Kaj dodati piščančji juhi za okus? Seveda koper – v jed se zelo dobro prilega. Zelišča dodajte po koncu kuhanja, pred serviranjem. Kopra ne dajte veliko, da ne bo motil okusa juhe.

Kako dolgo kuhati piščančjo juho? Bodite potrpežljivi: piščančja juha se bo kuhala vsaj uro in pol. Poleg tega ga je treba kuhati na nizki temperaturi. Paziti morate: če se meso zlahka loči od kosti, je pripravljeno.

In še nekaj podrobnosti:

  • 2-2,5 litra vode na 1 kg mesa;
  • meso in druge sestavine je treba dati le v hladno vodo in nato zavreti, da se enakomerno segrejejo in postopoma sprostijo sokove;
  • juho na začetku kuhanja posolite – sol pospešuje izločanje sokov iz mesa in juha bo bolj bogata.

Prav tako je treba med kuhanjem iz juhe odstraniti peno – da juha ne bo grenka in bo prozorna.

Prej smo vam povedali, s katerim oljem je bolje cvreti – kakšno napako dela veliko ljudi.

Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 2.5 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc