Kako nabrusiti nože za mletje mesa s kisom in papirjem: te skrivnosti skoraj nihče ne pozna

Če vaš mlinček za meso ne melje dobro mesa, je čas, da ga negujete.

Nože za mletje mesa lahko naostrite hitro in enostavno / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Gospodinje, ki mlinček za meso uporabljajo večkrat na teden, morajo spremljati stanje nožev – pri takšni pogostosti jih je treba nabrusiti približno enkrat na šest mesecev. Moje vam bo povedal, kako v nekaj minutah nabrusiti nože za mletje mesa.

Kako razumeti, da je čas za ostrenje nožev mlinčka za meso

Vsaka ženska bo uganila, da rezila naprave za mletje mesa niso več kakovostno opravljala svoje funkcije. Na to bo kazala slaba kakovost mletja kosov trupa v mleto meso – ti bodo ostali na vrhu odprtine mlinčka za meso in ne bodo padli v notranjost. Če se morate potruditi, da perutnino ali meso spravite v mlinček, je čas, da naostrite nože.

Lastniki električnih mlinčkov za meso včasih slišijo piskanje, ko mlinček vklopijo v prostem teku. To je tudi znak priostrenih nožev – ostri noži sploh ne povzročajo zvoka. Sodobnejši in mehanski modeli imajo funkcijo za razstavljanje mlinčka za meso in vizni pregled rezil. Če so postala bolj zaobljena kot ostra, so zagotovo dolgočasna.

Kako s papirjem nabrusiti nože na mlinčku za meso

Nože za mlinček za meso lahko nabrusite brez pomoči človeka, temveč sami. Ne potrebujete ne brusilnega kamna ne brusilnega stroja ne drugih zapletenih naprav. Zadostujeta navaden brusni papir in 9-odstotni kis.

Pred ostrenjem nožev za mlinček za meso od večera postavite mrežico iz tehnike v nepotrebno plastično posodo, jo zalijte s kisom, da popolnoma prekrije del, in pustite čez noč. Zjutraj mrežico sperite pod pipo in s krtačo odstranite ostanke rje.

V trgovini kupite 3-5 listov smirkovega papirja zrnatosti 100 do 200 in ko pridete domov, napolnite posodo z vodo. To je vse, kar potrebujete, da bodo vaši noži spet ostri in učinkoviti.

Navodila za ostrenje nožev za mletje mesa so naslednja:

  • vzemite list brusnega papirja, na katerem je zrnatost večja od drugih (označen je s številkami, ki so najbližje ničli, na primer zrnatost je lahko 120);
  • list pritrdite na ravno in vodoravno površino (mizo ali kos iverne plošče);
  • vzemite nož in začnite ostriti sprednji del rezila proti papirju.

Hrbtne strani noža ni treba ostriti in ostrina je potrebna le na eni strani. Rezilo nekajkrat poglejte po brusnem papirju, nato pa zamenjajte papir – vzemite list druge gostote, kjer so številke bolj oddaljene od ničle, na primer zrnatost 180. Tako lahko vse liste z zrnatostjo od 100 do 200 uporabite najprej za ostrenje nožev, nato pa jih polirate.

Na koncu boste videli, da rezila niso postala le ostrejša, temveč so pridobila tudi značilen sijaj ostrega jekla. Mimogrede, z istim smirkovim papirjem lahko očistite mrežico, če so na njej ostali koščki rje, ki jih kis ni raztopil. Za gotovost in zagotovilo lahko mlinček za meso sestavite in skozi njega spustite kos slanine ali mesa, da se prepričate o rezultatih njegovega dela.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc