Če boste na mizi pripravljali sleda ali se odpravili na kebab, bo marinirana čebula pikanten dodatek k njim – Moje vam bo povedal, kako hitro pripraviti marinado.
Marinirana čebula bo odličen dodatek za druge jedi / foto depositphotos.com
Mariniranje čebule za različne jedi je precej preprosto. Marinirano zelenjavo lahko uporabite kot dodatek k mesu, ribam ali različnim prigrizkom. Moje razkriva nekaj skrivnosti, ki bodo koristne za vsako gospodinjo.
Pred tem je Moje z vami delil preprost recept za mariniranje piščanca za kebab.
Kako marinirati čebulo – korak za korakom po receptu kuharskega strokovnjaka
Kuhar Eugenij Klopotenko svetuje, da za vlaganje čebule vzamete grozdni ali jabolčni kis. Poleg tega potrebujete:
- glavo rdeče čebule;
- 50 g sladkorja;
- 50 g soli;
- 100 g kisa;
- 150 ml vode;
- malo popra in nageljnovih žbic.
Čebulo narežemo na rezine, v posodo nalijemo vodo, dodamo vse sestavine, razen začimb, in pustimo, da se ohladi. Čebulo nato prelijte z marinado, potresite z začimbami in pustite stati nekaj ur, nato pa precedite.
Klopotenko je dodal, da lahko navedene začimbe nadomestimo z lovorom ali kurkumo, zlasti če mariniramo čebulo. Takrat bo imela rumeni odtenek.
Mariniranje čebule za solato – hiter recept
Nasvet:za krajšanje procesi do 30 minut, namesto hladne vode vzemite vročo. Nato potrebujemo:
- 3 čebule;
- 1 žlička sladkorja in soli;
- 1 žlica kisa;
- 3 žlice vode.
Čebulo za solato sesekljajte, zmešajte sestavine in jih vlijte v čebulo, premešajte in postavite na hladno.
Kako marinirati čebulo za kebab – nasveti in recept
Bolje je izbrati rdečo ali vijolično čebulo, narezano na tanke rezine, da bo hrustljava. Prav tako je potrebna:
- čebula – 2 kosa;
- jabolčni kis – 1 žlica;
- voda – skodelica in pol;
- sladkor – 2 žlici;
- sol – 3 žličke.
Začnite tako, da čebulo narežete na ne tanjše rezine, v globoki skledi zmešajte sol in sladkor, zalijte s toplo vodo in kisom.
Nasvet: v tej fazi za pospešitev postopka v vročo vodo vmešajte sol in sladkor, nato pa dodajte kis.
Nato dajte čebulo v lonec, do roba zalijte z marinado in pokrijte s pokrovko. Pustite stati 60 minut, nato dodajte še koper in olje. Na ta način lahko čebulo v hladnem prostoru hranite do 14 dni.
Kako vložiti čebulo za slanike – priprava korak za korakom
Slanik se obvezno postreže s čebulo. Za mariniranje potrebujete:
- 3 čebule;
- 2 žlici sladkorja in olja;
- 250 ml vode;
- 3 žlice kisa;
- 1 žlička soli;
- mleti poper.
Najprej olupite in narežite čebulo, v globoki skledi zmešajte sestavine in vanjo položite čebulo, pustite stati približno 30 minut, nato marinado precedite, pokapajte z oljem, potresite s poprom in pustite stati še 30 minut.