Kako kuhati perlovko: 3 načini priprave

Povedali vam bomo, kako hitro skuhati perlovko v loncu, multipraktiku in mikrovalovni pečici.

Kako skuhati perlovko / depositphotos.com

Perlova kaša je zelo uporabna, vendar je ne kuhamo tako pogosto – predolgo se kuha. Ali je mogoče ta proces pospešiti, koliko vode je treba vzeti in kako dolgo kuhati perlovko, da postane drobljiva – preberite tri načine kuhanja v gradivu Moje.

Prej smo vam povedali, kako pravilno skuhati ajdo, da bo drobljiva in aromatična.

Kako skuhati ajdo – koliko vode je treba vzeti

Ajdovo kašo lahko skuhate v loncu ali multipraktiku, lahko pa jo skuhate tudi v mikrovalovni pečici. Za to morate pripraviti perlinsko kašo in zanjo vzeti pravo razmerje vode:

1. Pojdite skozi drobir, če je v njem drobir, ga odstranite.

2. Krompir splaknite pod tekočo vodo ali v skledi in vodo večkrat zamenjajte – postati mora prozoren.

3. Napolnite kašo s hladno vodo:

  • če kašo kuhate v loncu ali multipraktiku, je razmerje med kašo in vodo 1:3 (npr. 1 skodelica kaše in 3 skodelice vode);
  • če kašo kuhate v mikrovalovni pečici, je razmerje med kašo in vodo 1:1,5-2.

Peresno kašo lahko solimo tako na začetku kot na sredini kuhanja.

Kako hitro skuhati zrna popra – preprost lifehack

Če želite peresno kašo skuhati hitreje, jo morate predhodno namočiti. To storite tako, da kruhek napolnite z vodo – njena gladina mora biti nekaj centimetrov nad kruhom. Kašo pustite stati 2-3 ure ali čez noč. Pred kuhanjem vodo odcedite in kašo še enkrat sperite.

Namočena kaša se bolje kuha in je boljšega okusa.

Kako dolgo kuhamo hruškovo juho v loncu, multipraktiku in mikrovalovni pečici

V loncu

Na močan ogenj dajte drobljenec in vodo ter zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte na zmernem ognju s pokrovko.

Namočen drobljenec se kuha 40 minut, brez namakanja pa 1 uro.

Če voda med kuhanjem zavre, dodajte malo vrele vode.

V multipraktiku

V načinu “Kaša”, “Riž” ali “Ajda” skuhajte biserni zdrob z vodo.

Namočen drobljenec je treba kuhati 1 uro, brez namakanja pa približno 1,5 ure.

V mikrovalovni pečici

V posodi, primerni za mikrovalovno pečico, skuhajte biserni zdrob. Kašo prelijte z vrelo vodo in kuhajte pri polni moči mikrovalov.

Namočen drobljenec kuhajte 20 minut, nenamočen pa 30-40 minut.

Med kuhanjem kašo mešajte in po potrebi dodajte vrelo vodo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc