Povedali vam bomo, kako hitro skuhati perlovko v loncu, multipraktiku in mikrovalovni pečici.
Kako skuhati perlovko / depositphotos.com
Perlova kaša je zelo uporabna, vendar je ne kuhamo tako pogosto – predolgo se kuha. Ali je mogoče ta proces pospešiti, koliko vode je treba vzeti in kako dolgo kuhati perlovko, da postane drobljiva – preberite tri načine kuhanja v gradivu Moje.
Prej smo vam povedali, kako pravilno skuhati ajdo, da bo drobljiva in aromatična.
Kako skuhati ajdo – koliko vode je treba vzeti
Ajdovo kašo lahko skuhate v loncu ali multipraktiku, lahko pa jo skuhate tudi v mikrovalovni pečici. Za to morate pripraviti perlinsko kašo in zanjo vzeti pravo razmerje vode:
1. Pojdite skozi drobir, če je v njem drobir, ga odstranite.
2. Krompir splaknite pod tekočo vodo ali v skledi in vodo večkrat zamenjajte – postati mora prozoren.
3. Napolnite kašo s hladno vodo:
- če kašo kuhate v loncu ali multipraktiku, je razmerje med kašo in vodo 1:3 (npr. 1 skodelica kaše in 3 skodelice vode);
- če kašo kuhate v mikrovalovni pečici, je razmerje med kašo in vodo 1:1,5-2.
Peresno kašo lahko solimo tako na začetku kot na sredini kuhanja.
Kako hitro skuhati zrna popra – preprost lifehack
Če želite peresno kašo skuhati hitreje, jo morate predhodno namočiti. To storite tako, da kruhek napolnite z vodo – njena gladina mora biti nekaj centimetrov nad kruhom. Kašo pustite stati 2-3 ure ali čez noč. Pred kuhanjem vodo odcedite in kašo še enkrat sperite.
Namočena kaša se bolje kuha in je boljšega okusa.
Kako dolgo kuhamo hruškovo juho v loncu, multipraktiku in mikrovalovni pečici
V loncu
Na močan ogenj dajte drobljenec in vodo ter zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte na zmernem ognju s pokrovko.
Namočen drobljenec se kuha 40 minut, brez namakanja pa 1 uro.
Če voda med kuhanjem zavre, dodajte malo vrele vode.
V multipraktiku
V načinu “Kaša”, “Riž” ali “Ajda” skuhajte biserni zdrob z vodo.
Namočen drobljenec je treba kuhati 1 uro, brez namakanja pa približno 1,5 ure.
V mikrovalovni pečici
V posodi, primerni za mikrovalovno pečico, skuhajte biserni zdrob. Kašo prelijte z vrelo vodo in kuhajte pri polni moči mikrovalov.
Namočen drobljenec kuhajte 20 minut, nenamočen pa 30-40 minut.
Med kuhanjem kašo mešajte in po potrebi dodajte vrelo vodo.