Kako kuhati kutjo in kdaj jo nositi: tradicije in stari lokalni recept

Povedali vam bomo, kako skuhati kutjo iz pšenice – kakšno žito je treba vzeti in ali ga je treba namakati.

Kako pravilno pripraviti kutjo / depositphotos.com

Kutija – glavna obredna jed za božič. Verjame se, da mora skupaj z uzvar nujno stati na sveti večer in na božični mizi, saj je kutya gostiteljica, uzvar pa gostitelj. Kako pripraviti kutjo iz pšenice po starodavnem ukrajinskem receptu in kdaj se kutja nosi, vam povemo v nadaljevanju.

Kako pripraviti kutjo za božič – recept s pšenico

Danes se kutya pogosto pripravlja na osnovi riževih ali bisernih cmokov, v pristnem receptu pa je jed pripravljena iz pšenice. Ta se skuha, nato pa se ji doda dušen in nariban mak z medom, orehi, v sodobni interpretaciji pa tudi sultane in drugo suho sadje. Prelije se z ouzvarjem.

Božična kutja

Sestavine:

  • pšenica – 1 skodelica* ;
  • voda – 1 liter (4 skodelice);
  • maslo – 50 g;
  • sol – po okusu;
  • orehi (olupljeni) – 100 g;
  • makovo seme – 100 g;
  • voda – 200 ml;
  • sladkor – 100 g;
  • med – 100 g.

*Grand kozarec za 250 ml.

Za ouzvar:

  • voda – 1,5 litra;
  • sušenje (suha jabolka in hruške) – 250 g;
  • sultanke – 50 g;
  • med ali sladkor.

Kako skuhati pšenico za kutjo

To lahko storite na dva načina – z namakanjem ali brez njega. Namakanje pšenice je potrebno, če gre za trdo pšenico – tako so ravnali naši predniki (mimogrede, taka pšenica je okusnejša in bolj zdrava).

Pšenico je treba dobro oprati, preliti z vodo (1:4) in pustiti stati 10-12 ur. Ko vodo odcedimo, jo ponovno zalijemo v enakem razmerju, solimo in kuhamo na srednjem ognju približno eno uro – dokler ni pripravljena (zrna bodo začela pokati). Če je pšenica pripravljena, vendar je ostala tekočina, lahko zrnje vržete na cedilo in pustite, da se odcedi. Nato dodajte stopljeno maslo.

Kako pripraviti pšenico za kutino brez namakanja

Potrebno je vzeti mehko pšenico ali polirano pšenico (običajno se prodaja pakirana v vrečkah v pripravljenih kompletih za božično kutino). Po potrebi jo je treba oprati, preliti z vodo, posolimo in kuhamo, dokler ni pripravljena. Dodamo stopljeno maslo.

Trdo pšenico lahko skuhamo tudi brez namakanja, vendar bo kuhanje trajalo dlje.

Kako pripraviti mak za kutino

Mak je treba najprej popariti – prelijte ga z vrelo vodo in pustite stati. Nato vodo odcedimo in jo zmeljemo z možnarjem, da dobimo makovo mleko. Maku dodamo med in sladkor ter dobro premešamo.

Orehe grobo sesekljajte, po želji jih lahko tudi popražite.

Za souzvar je treba suho sadje preliti z vodo in pustiti, da zavre, dodati sladkor, nato ohladiti in dodati med.

Kuhani pšenici dodamo makovo omako, po vrhu potresemo orehe. Ob serviranju dodajte kutiji nekaj žlic uzvara.

Kdaj nositi kutjo 2024

Kutja se jé na predvečer božiča – na sveti večer. Postreže se krstnim staršem, starim staršem, včasih tudi nečakom in drugim sorodnikom. Poleg kutje dajo še kruh in druge izdelke (po lastni presoji). Med pozdravom običajno rečejo:

Dober večer! Sveti večer! Mati in oče sta poslala večerni obrok!

Večerniki – tisti, ki so prinesli kutjo – dobijo sladkarije, sadje, v zameno denar, bogoslovci pa darila.

Prej smo vam povedali, kaj morate skuhati za novo leto 2025.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc