Kako kuhati grah v 30 minutah: skrivnosti izkušenih gostiteljic

Povedali vam bomo, kako pravilno skuhati grah, da se ne zažge, in kaj mu dodati, da vam ne bo treba preživeti pol dneva pri štedilniku.

Kako pravilno skuhati grah / depositphotos.com

Grah skuhajte v 30 minutah in ne v 2 urah – povsem realno. Povedali vam bomo, kaj za to potrebujete, pa tudi, kako skuhati grah, da bo in kuhan, ne pa zdrobljen v tekočo kašo.

Prej smo vam povedali, kako pravilno skuhati riž, da bo postal drobljiv in okusen.

Kako skuhati grah – koliko časa potrebujemo in kako pospešiti postopek

Cel suh grah se kuha dlje kot deljeni grah. Poleg tega je čas kuhanja lahko odvisen tudi od vrste graha in vrste kaše, ki jo želite dobiti. V povprečju traja kuhanje celega suhega graha 2-2,5 ure, medtem ko kuhanje deljenega graha traja 1-1,5 ure.

Vendar lahko ta postopek pospešite, če grah predhodno namočite za 5-8 ur. Potem lahko cel grah skuhamo v 40-60 minutah, zdrobljen grah pa v 30-45 minutah.

Poleg tega obstaja še nekaj trikov, kako hitro skuhati grah:

  • grah posolite šele na koncu kuhanja – če ga posolite takoj, se bo kuhal dlje;
  • ko se grah skuha, mu dodajte 2 žlici masla ali rastlinskega olja;
  • 10 minut po kuhanju grahu dodajte sodo – 0,5 žličke na 2 litra vode, in v 5-7 minutah se bo grah zmehčal.

Nasvet: Bodite previdni s sodo bikarbono – če je dodate malo več, boste pokvarili okus.

Kako skuhati grah v loncu

Najprej poberite grah in ga, kot že rečeno, namočite za 5-8 ur. Nato:

  • Napolnite z vodo – za 1 del graha vzemite 3 dele vode;
  • postavite na šibek ogenj, ne pokrijte v celoti s pokrovom – grah lahko “pobegne”;
  • Odstranite peno in občasno premešajte, da se grah ne zažge;
  • grah posolite na samem koncu kuhanja.

Nasvet: Uporabite lonec z debelim dnom in stenami – tako se grah ne bo zažgal in bo hitreje zavrel. Če potrebujete več vode – dodajte vrelo vodo, če pa je grah pripravljen in je vode veliko – jo odlijte ali pustite vreti z odprtim pokrovom;

Kako skuhati grah v multipraktiku

Grah poberite in oplaknite ter ga z vodo v razmerju 1:2 pošljite v multipraktik. V načinu “dušenje” ali “kaša” kuhajte 2 uri. Vseeno pa priporočamo, da grah predhodno namočite – nato ga boste skuhali v 30-40 minutah.

10 minut preden je grah pripravljen, ga posolite in dodajte olje – maslo ali rastlinsko olje.

Kako skuhati grah za patte

Za pripravo grahovega nadeva za polpete ga je treba skuhati na enega od zgornjih načinov. Ko grah skuhate, ga pretlačite v mešalniku ali pretlačite s paličnim mešalnikom. Grahov pire zmešajte s sesekljano ocvrto čebulo – nadev je pripravljen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc