Kako dolgo po kuhanju kuhati krompir v žaklju in kako ga še pripraviti – ne vedo vsi.
Kako skuhati krompir v jakni / depositphotos.com
Krompir v uniformi je priljubljena priloga številnih Ukrajincev. Postrežemo ga lahko s slaniki, mesom in številnimi drugimi samostojnimi jedmi. Če niste vedeli, kaj pomeni izraz “krompir v jakni”, je to preprosto – gre za zelenjavo, kuhano v lupini. In barva te lupine spominja na vojaško uniformo.
Prej smo govorili o tem, kako ocvremo krompir s hrustljavo skorjico, danes pa vam bomo povedali, koliko krompirja se kuha v jakni in kako ga spečemo v pečici.
Kuhan krompir v jakni
To je najbolj priljubljen način kuhanja krompirja, edina niansa je, da morate vedeti, kako dolgo ga kuhati. Prav tako je treba vzeti le majhne gomolje – ti se bodo skuhali enakomerno in hitro. Ne uporabljajte krompirja z zeleno lupino – vsebuje škodljivo snov solanin.
Tehnologija kuhanja krompirja je naslednja:
- Izberite cele gomolje – poškodovani bodo pri kuhanju razpadli;
- krompir operite iz zemlje in odstranite očesca;
- Postavite ga v lonec in 2-3 cm nad zelenjavo nalijte hladno vodo;
- kuhajte na zmernem ognju 15-20 minut.
Bodite previdni – voda v loncu ne sme mehurčkati. Če se bo, bo lupina počila, krompir pa bo v notranjosti ostal surov.
Pire krompir v pečici
Ta metoda je druga najbolj priljubljena. Tako pripravljen krompir je okusen, mehak in – kar je pomembno – ni suh. Zelenjava se bo izkazala za nekoliko rahlo rahlo in drobljivo, zato, če vam je takšna tekstura všeč – vabljeni, da zapišete recept:
- Gomolje operite, odstranite očesca in vsak krompir prebodite z vilicami;
- pekač pokrijte s folijo;
- krompir osušite s prtičkom in ga položite na pekač;
- potresemo z začimbami in pečemo v pečici 25-30 minut pri 200-220 °C.
Če takšnega krompirja ne boste uporabljali za solate, ampak za prilogo, ga lahko pred peko premažete z rastlinskim oljem. Prav tako je bolje, da gomolje med peko občasno obrnete, da se enakomerno spečejo.
Preberite si tudi: “Včasih je bilo v Sloveniji veliko krompirja:
Pire krompir v mikrovalovni pečici
Krompir je težje speči v mikrovalovni pečici kot v pečici, vendar se priloga v tem primeru izkaže za neverjetno okusno. Krompir se bo spekel, vendar ne bo vpijal vlage (kot pri kuhanju) in ne bo preveč drobljiv (kot pri pečenju v pečici). Ne pozabite, kako pravilno speči gomolje v mikrovalovni pečici:
- Krompir operite in ga osušite s prtičkom;
- vsak gomolj 3-4-krat prebodite z ostrim nožem;
- Krompir položite v skledo in ga 10 minut pecite pri polni moči.
Upoštevajte, da navedeni čas velja za 0,5 kg krompirja. Če zelenjavo zlahka prebodete z nožem – je pripravljena, če pa ne – dodajte še 2-3 minute.