Kako jesti persimone: z olupkom ali brez njega

Razumemo, kako jesti kosmulje, da se ne sprimejo, in zakaj po njih ne smete piti vode.

Koristna persimona – kako pravilno jesti sadež / kolaž Moje, foto freepik.com

Persimon je uporaben in okusen zimski sadež, ki pa ga ne razumejo vsi. Za vse je kriv njegov trpek okus, ki v ustih ustvarja občutek otrplosti in suhosti, zaradi česar ga zavračajo. Zakaj je persimona trpka, kako se znebiti trpkosti in s čim je ni mogoče kombinirati – vam povemo v nadaljevanju.

Kako jesti kosmulje, da se ne splete

Kakšen je pravi način uživanja sezamov – z lupino ali brez nje? Lupina sadeža vsebuje veliko koristnih snovi (veliko več kot v pulpi), vendar ima zaradi vsebnosti taninov (taninskih kislin) viskozen okus. Kljub temu pa lupine ni priporočljivo odrezati – in tukaj je razlog: občutek viskoznosti v ustih dejansko povzročajo le nezreli plodovi kosmulj, zreli imajo prijeten priokus. Obstaja pa več načinov, kako se znebiti lepljivosti nezrelih sadežev, ne da bi odstranili lupino:

  • Hobotnice dajte v toplo vodo (približno 40 stopinj Celzija) in jih na tej temperaturi držite 30 minut;
  • sadeže pošljite v zamrzovalnik, dokler niso popolnoma zamrznjeni – tanini se pri nizki temperaturi uničijo, in ko se kosmulja odtaja, ne bo pletla.

Hobotnice dajte tudi v vrečko z jabolki, bananami ali paradižnikom – sadje sprošča plin etilen, zaradi katerega hobotnice dozorijo in prenehajo plesti.

Vrsta persimone “Korolek” (ali čokoladna persimona) in hibridna sorta “Sharon” veljata za nevezljivi.

S čim kombinirati in zakaj ne smete piti vode po persimonih

Persimona se ne kombinira z nekaterimi izdelki. Če na primer sadež pijete z vodo ali mlekom ali ga jeste po alkoholu, lahko pride do težav s prebavili – črevesnih motenj, bruhanja, driske in napihnjenosti. Persimone ne smete uživati z mastno hrano.

Sadje se dobro kombinira s fermentiranimi mlečnimi izdelki – na primer s skuto, jogurtom, smetano.

Če govorimo o tem, kako pravilno jesti kosmulje v skladu z etiketo, jih postrežemo cele. Trde sorte – na primer “Sharon”, “Persimmon” – se razrežejo in jedo z vilicami v kosih, semena pa ostanejo na krožniku ali pa se izpljunejo na vilice in položijo na rob krožnika. Mehke persimone, kot sta “Bull’s Heart” in “Azerbaijan”, se prerežejo na pol in jedo s sladico.

Prej smo vam povedali, kako izbrati mandarine – najslajše sorte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc