Zakaj je treba orehe pred sušenjem namočiti in kako dolgo jih sušiti po namakanju – preberite v članku Moje.
Kako pravilno posušiti orehe po obiranju / depositphotos.com
Sušenje orehov mora biti obvezno – če tega ne storite, na lupini ostane vlaga, pojavijo se lahko glivice in plesni. Ti škodljivi mikroorganizmi bodo prodrli v notranjost oreha in povzročili gnitje jedra. Moje vam bo povedal, kako pravilno oprati in posušiti orehe doma.
Prej smo govorili o tem, kaj iz orehov pripraviti za zimo zase in za svoje bližnje.
Kako oprati in posušiti orehe – osnovna pravila
Glede na to, da pogoji prevoza in skladiščenja orehov morda niso najbolj ugodni, jih je bolje oprati, preden jih izdolbemo. To je potrebno iz več razlogov:
- na lupini se nabirata prah in umazanija, ki lahko prideta na jedro;
- v oreščkih se lahko nahajajo jajčeca parazitov, bakterije in virusi;
- orehi so pogosto obdelani s kemikalijami, da se prepreči pojav moljev in drugih žuželk.
Orehi v lupini niso obdelani s “kemikalijami” – le olupljeni orehi. Zato je dovolj, da surove orehe preprosto sperete pod tekočo vodo.
Če ste kupili olupljen izdelek, je potreben drugačen pristop:
- orehe prelijte v cedilo;
- sperite pod tekočo vodo;
- izperite v topli prekuhani vodi.
Poleg tega lahko orehe poparite z vrelo vodo – Tako boste zagotovo uničili vse patogene bakterije. Poleg tega je pomembno, da orehe pravilno vzamete iz vode. Če jih boste držali z roko, se bodo delci umazanije z dna ponovno prilepili na lupino. Izkušene gospodinje priporočajo, da za zmanjšanje teh tveganj uporabljate skimer.
Kako namakati orehe – tehnologija
Namakanje je alternativni način lupljenja orehov. Pogosto ga uporabljajo jedci surovih orehov – okus orehov po tem postopku postane bolj nežen in mehak.
Postopek namakanja ni nič zapletenega – orehe morate dati v posodo, jih preliti s toplo pitno vodo in pustiti stati nekaj ur. Poleg tega lahko dodate 1 žlico sode bikarbone, da izdelek razkužite in dezinficirate. Na koncu je bolje, da orehe še enkrat sperete in se tako znebite ostankov sode. Po namakanju lahko oreščke shranite v hladilniku za največ tri dni – potem se izdelek začne kvariti.
Kako posušiti orehe v lupini v pečici – nasveti
Za hitro in enostavno sušenje neoluščenih orehov sledite navodilom:
- Oprane orehe razporedite na suho brisačo, da voda odteče;
- Položite jih na pekač in segrejte pečico na 40-45 °C;
- Ploščo postavite v pečico za tri ure, ne da bi zaprli vrata pečice;
- pol ure pred koncem sušenja povišajte temperaturo na 60 °C;
- odstranite pladenj in pustite orehe na mizi, da se ohladijo.
Olupljeni orehi lahko posušite tudi v pečici, vendar potem potrebujete:
- pečico segrejete na 50 °C;
- olupljene orehe razporedite na pekač;
- dajte v pečico, ne da bi zaprli vrata;
- orehe sušite 20-40 minut in jih občasno premešajte.
Priporočljivo je, da v pečici ne zvišujemo temperature, saj se lahko oreščki zažgejo in potem pri uživanju postanejo grenki.
Kako posušiti orehe v sušilniku – navodila
Električni sušilnik je priročna naprava, s katero lahko posušite ne le orehe, temveč tudi druge izdelke – meso, ribe, sadje in zelenjavo. Če imate takšno napravo, jo lahko varno uporabite za sušenje orehov.
Preberite si tudi: “Sušilniki za sušenje suhih orehov:
Vse, kar morate storiti, je, da matice položite na pladnje sušilnika, ga vklopite in pustite delovati 5-6 ur. Nalaganje oreščkov mora biti minimalno, sicer se ne bodo pravilno posušili. Med posameznimi fazami sušenja oreščke razlomite in jih poskusite, da se prepričate, da so pripravljeni.
Kako posušiti orehe v mikrovalovni pečici – priporočila
Druga možnost za sušenje orehov – primerna za ljudi, ki ne vedo, kako posušiti orehe brez pečice. Orehe sperite pod tekočo vodo, jih razporedite na brisačo in jih pustite stati 15 minut. V model za mikrovalovno pečico jih položite v enem sloju, vklopite pečico na 750 kW in orehe vstavite za 8 minut. Če nastavite moč na 1000 kW, bo dovolj že 5 minut. Vroča jedrca postavite na mizo, da se popolnoma ohladijo. To metodo lahko uporabite, če nimate veliko orehov.
Lahko tudi naravno sušenje oreščkov – na soncu. Toda jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, ko je vreme nepredvidljivo, te možnosti ne moremo označiti za uspešno. Vsaka sprememba temperature zraka vpliva na hitrost in kakovost sušenja orehov.