Lupljenje orehov iz lupin je zelo zamudno in delovno intenzivno, vendar obstajajo načini, kako to opravilo poenostaviti.
Lupljenje orehov vzame veliko časa foto: REUTERS
Orehi so zelo zdrav in hranljiv prigrizek za odrasle in otroke. Vendar pa je za lupljenje vsakega oreha potrebnega veliko truda in časa.
Lupljenje orehov doma je zelo preprosto, zato vam bomo predstavili nekaj preprostih načinov, ki vam bodo pomagali hitro olupiti orehe in jih okusiti.
Orehe lahko hitro olupite iz lupine z lupilcem za orehe. Oreh vpnite v zobe lupilnika za orehe in pritisnite ročaj. S to metodo lahko orehe olupite, ne da bi poškodovali jedrce. Zato lahko za lupljenje orehov za prodajo uporabite lupilec za orehe.
Drugi način hitrega lupljenja orehov iz lupine je s kladivom. Vendar opozarjamo, da lahko pri tej metodi zlahka poškodujete jedro oreha.
Orehe lahko iz lupine olupite tudi z nožem. Rezilo noža potisnite v luknjo med lupinami in ga nekoliko zavrtite. Na koncu boste dobili celo jedrce.
Če je lupina oreha trda, jo lahko toplotno obdelamo: orehe namočimo v vrelo vodo, in ko se ohladi, lahko lupino razbijemo z vilicami. Drug način je, da orehe namočimo v raztopino iz 2 žlic soli in litra vode. Oreščke v njej hranimo 30-40 minut. Ko se osušijo na krpi, lupine razbijemo z nožem.
Če niste vedeli, kako lupiti orehe v mikrovalovni pečici ali pečici, vam bo morda prišel prav ta nasvet: orehe položite na pekač ali jih za 15-20 minut postavite v mikrovalovno pečico. Ko se bodo ohladili, bodo lupine postale krhke in se jih boste zlahka znebili.
Oreščke lahko olupite tudi tako, da jih položite v posodo, prelijete z vrelo vodo in pustite stati 15 minut. Pri tem bo večina lupine odpadla s samega jedra, preostale koščke pa lahko odstranite z rokami.
Druga metoda je, da jedra orehov položite na pekač in jih postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Po 15 minutah jih vzemite iz pečice in jih podrgnite z rokami ali jih presejte na sito, da se olupki odstranijo.