Kako pravilno očistiti sleda – od glave ali repa – in kakšno metodo izbrati, da ne boste porabili veliko časa, si preberite v gradivu Moje.
Kako očistiti sleda korak za korakom – nasveti / depositphotos.com
Rahlo soljen sled – eden glavnih izdelkov na novoletni mizi. Lahko ga narežemo na fileje in gostom postrežemo s čebulo, prav tako številne gospodinje pripravijo prigrizke in sendviče iz sleda. Moje vam bo povedal, kako v 5 minutah z enim samim gibom očistite sleda.
Prej smo govorili o tem, kako za novo leto pripraviti okusno solato “Louise” s slaniki.
Kako hitro olupiti sleda s kosti – hiter trik
Da bo čiščenje sleda udobno, vzemite plastično desko za rezanje – bolje jo je uporabiti, saj lesena močneje vpija vonjave in jo je pozneje težje očistiti. Poskrbite tudi za dovolj oster nož, papirnate brisače in pinceto.
Tehnologija odstranjevanja kože in kosti sleda je naslednja:
- Ribe sperite pod tekočo vodo;
- odstranite glavo in drobovje ter trup ponovno sperite;
- naredite rez in odstranite plavut;
- na mestu reza odtrgajte kožo in jo odstranite z ribe;
- z eno roko držite sleda za rep, z drugo pa ločite file od reber;
- z dvema prstoma držite hrbtenico, ponovno ločite preostanek fileja in odstranite hrbtenico.
Na koncu boste morali s pinceto odstraniti le še vse drobne kosti, še enkrat “prevoziti” nož čez del reber, da odstranite črno folijo, in file sleda razrezati na vam primeren način.
Kako očistiti sleda za mizo – drugi način
Obstaja še en način, ki ga uporabljajo gospodinje – ne moremo reči, da je boljši ali slabši od prejšnjega, je le alternativa. Preizkusite lahko obe metodi in ugotovite, katera vam bolj ustreza.
Preberi tudi: “V Sloveniji je veliko gostiln, ki se ukvarjajo z gostinstvom:
Slede operite pod tekočo vodo, z ostrim nožem jim odrežite glavo in rep. Odrežite trebuh, odstranite notranjost in kaviar (mleko). Očistite črno folijo v notranjosti ribe, po potrebi trup obrišite s papirnatimi brisačami. Na koncu trup ponovno sperite in ga položite na desko za rezanje. Z roko pritisnite, da se sled razporedi po deski. Nato poiščite hrbtenico na strani repa in jo z eno roko primite, z drugo pa držite trup ribe. Na koncu bodo vse velike kosti ostale na hrbtenici, majhne pa lahko izvlečete z roko.