Kje in kako pravilno shranjevati banane ter ali jih lahko pustite v hladilniku – preberite v članku Moje.
Kako shranjevati banane, da ne dozorijo – nasveti / depositphotos.com
Banane so eden od najljubših sadežev številnih ljudi, vendar je veliko vprašanje, kje in kako jih je treba shranjevati, da bodo sadeži ostali okusni in privlačni. Moje vam bo povedal, kako banane shranjevati dlje časa in preprečiti, da bi jim počrnila lupina.
Pred tem smo govorili o tem, kako ohraniti paradižnik svež do novega leta.
Zakaj banane zelo hitro počrnijo – skrivnost rešena
Banane se običajno obirajo, ko so še zelene, med prevozom pa dozorijo. Poleg tega se sadeži obdelujejo z različnimi kemikalijami, da se podaljša njihova obstojnost. Ko banana dozori, njena lupina vse bolj rumeni, nato pa se na njej začnejo pojavljati črne pike. Te pike so znak, da je sadež prezrel, vendar je zadnja stopnja “zrelosti” banane, ko je lupina popolnoma črna.
Preberi tudi:
Sprva barva kože banane ne vpliva na njen okus, vendar bolj ko zori, večja je verjetnost, da bo tudi meso spremenilo svojo strukturo. Okus prezrelih banan se precej razlikuje od okusa zmerno zrelih banan – meso takšnih sadežev je presladko in ima lahko celo nekoliko vonj po kvasu. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da banane pred uživanjem sperete pod vodo, da odstranite kemikalije iz lupine, črnih banan pa sploh ne smete jesti.
Kako shranjevati banane v hladilniku – nasveti
Shranjevanje banan v hladilniku ni priporočljivo – pri nizkih temperaturah lupina hitreje potemni. Če pa kupljenega sadeža ne morete takoj pojesti in ga lahko pustite le v hladilniku, upoštevajte pogoje shranjevanja:
- sadje postavite na vrata, na srednjo polico ali v poseben predal za sadje in zelenjavo;
- banane zavijte v papir ali časopis;
- narežite na rezine in jih položite v posodo;
- olupljene banane pokapajte z limoninim sokom.
Banane lahko tudi zamrznete, tako da jih narežete na kolobarje in položite v vakuumske vrečke ali posode. Banane lahko tudi pretlačite in jih v tej obliki zamrznete.
Odgovor na vprašanje, kako pravilno shranjevati banane pri sobni temperaturi, vas opozarjamo, da jih je najbolje pustiti v kuhinjski omari, shrambi ali kleti. Prostor ne sme biti zelo topel, vendar z dobrim prezračevanjem.
Poleg tega je bolje izbrati sadeže z zelenimi repki, saj bodo primerki z rumenimi slabše skladiščeni. Seveda je pri nakupu vredno biti pozoren na celovitost lupine – ne sme imeti razpok in prask. Če kupite grozde banan, jih pustite viseti in jih ne postavljajte na kuhinjske površine.