Kaj storiti, če se hrana prilepi na ponev: ena življenjska rešitev za vedno rešuje težavo

Razlogov za to težavo je lahko več.

Moje se je naučil, kaj storiti, če se vse prilepi na ponev / Moje collage, foto: depositphotos.com, posnetek zaslona

Težava, ko se hrana prilepi na ponve z nelepljivo prevleko in ne samo na njih, je lahko v kuhinji pravi izziv.

Skupaj ugotovimo, kako preprečiti, da bi se hrana prijela na ponev, in kako skrbeti za različne vrste kuhinjske posode.

Zakaj se hrana prijema na ponev – vzroki

Če imate ponev, ki se ne prijema, je lahko vzrokov za to težavo več:

  • obraba prevleke (na površini se lahko pojavijo praske ali odrgnine);
  • nepravilna temperatura (previsoke ali prenizke temperature kuhanja lahko povzročijo prijemanje);
  • premalo olja (pri cvrtju nekaterih živil je potrebno več olja).

Pomembno je, da ugotovite natančen vzrok težave, da lahko ustrezno ukrepate.

Vse se prilepi na ponev – kaj storiti

Najprej preverite stanje premaza. Če je poškodovan, je morda čas za zamenjavo izdelka. Če z njim ni nič narobe, bi moralo pomagati ustrezno in temeljito čiščenje. Pri tem uporabljajte blaga čistila in gobice. Izogibajte se abrazivnim materialom, ki lahko opraskajo premaz.

Saje lahko očistite na naslednji način: na površino nasujte nekaj žlic sode bikarbone in jo zalijte s kisom, nastalo raztopino pustite delovati 20 minut in jo sperite.

Strokovnjaki svetujejo tudi, da pri kuhanju spremljate temperaturo. Upoštevajte, da neprijemljivi premazi najbolje “prenašajo” srednjo ali zmerno visoko temperaturo. Ponev nikoli ne segrevajte preveč, saj lahko s tem poškodujete premaz.

Prav tako vedno uporabite dovolj olja in ga enakomerno razporedite po površini.

Kako preprečiti, da bi se hrana prijela na litoželezno ponev – nasveti

Litoželezne ponve so znane po dolgotrajni “službi” in kakovostnem kuhanju, vendar zahtevajo posebno nego:

pred prvo uporabo je treba ponev “začiniti”: nanesite tanek sloj olja in jo eno uro segrevajte v pečici pri 180 °C;

  • pri kuhanju uporabljajte pravo količino olja;
  • izogibajte se agresivnim čistilnim sredstvom;
  • umivajte z mehko gobo in vročo vodo.

Iz takšne ponve je enostavno odstraniti saje z enim preprostim trikom: v ponev vlijte po eno žlico soli in gorčice, prelijte jo z vrelo vodo, počakajte 5 minut in sperite s čopičem.

Imejte v mislih: če se hrana prijema na ponev, je treba razumeti, da vsak izdelek zahteva drugačen pristop in nego. S poznavanjem glavnih vzrokov prijemanja in uporabo preprostih nasvetov se lahko izognete tej nevšečnosti in brez težav uživate v kuhanju okusne hrane.

Spomnimo, prej je Moje pisal, ali je mogoče cvreti na opraskani ponvi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc