Kaj storiti, če kislo zelje postane kislo: preizkušene metode

Kako popraviti okus kislega zelja, da ga ne boste zavrgli – preberite v članku Moje.

Preprosti načini za izboljšanje okusa kislega zelja / foto depositphotos.com

Prej je Moje pisal, zakaj piti kislo zelje v slanici, danes pa vam bomo povedali, kako popraviti okus kislega zelja, če je postalo kislo.

Za začetek ugotovimo, ali se kislo zelje pokvari, zakaj se to zgodi in koliko časa ga moramo uporabiti.

Običajno je domače kislo zelje, če so izpolnjeni vsi pogoji, uporabno od 4 do 6 mesecev. Edini pogoj je, da ga hranimo v hladilniku. Toda kislo zelje, kupljeno v trgovini, ima lahko drugačen rok trajanja, kar mora biti navedeno na embalaži.

Ali se kislo zelje pokvari – kaj je pomembno vedeti?

Glavni sovražnik kislega zelja je topel zrak. Zaradi prisotnosti živih bakterij in probiotikov v zelju se lahko pri višjih temperaturah zelo hitro izsuši ali pa hitro zakisa.

Da se je zelje začelo kvariti, lahko ugotovite po močnem vonju, ki ga ni mogoče zamenjati z ničemer drugim. Diši po kvasovkah, kar je glavni znak kvarjenja. Poleg tega verjetno veste, kakšen okus mora imeti kislo zelje.

Ali se kislo zelje pokvari, je enostavno ugotoviti / foto depositphotos.comAli se kislo zelje pokvari, je enostavno ugotoviti / foto depositphotos.com

Omeniti velja tudi, da se zelje lahko pokvari že v fazah fermentacije, če ga pustimo, da se dvigne nad solno raztopino.

Kislo zelje je kislo – kaj storiti

Najbolj preverjen način za nevtralizacijo kislosti zelja oziroma kako popraviti okus kislega zelja je, da ga dobro splaknemo. Na ta način lahko kiselkast okus postane manj oster.

Bolj ko je zelje kislo, bolj intenzivno ga je treba oprati. Najbolje je, da to storimo s cedilom. Zdaj veste, kako oživiti kislo zelje.

Ali je mogoče kaj narediti s peroksidiranim zeljem – preizkušena metoda

Izkušnje številnih gostiteljic kažejo, da kislega zelja ne smemo poslati v smeti. Skupaj s svežim zeljem ga lahko uporabimo za pripravo različnih jedi, na primer soljanke.

Pred uporabo je treba zelje čim bolj stisniti, da se znebimo slanice, tesno položiti v katero koli posodo, po možnosti stekleno, in ga preliti z vrelo vodo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc