Pomembno je, da kislo zelje shranjujete v čistih in hermetično zaprtih posodah.
Moje se je naučil, kako oživiti kislo zelje / kolaž Moje, foto pixabay.com, depositphotos.com pixabay.com
Kislo zelje je priljubljen prigrizek mnogih. Toda včasih gre lahko proces fermentacije narobe in dobi grenak okus ali se prekrije s sluzjo.
Moje je izvedel, ali je mogoče jesti grenko kislo zelje in kaj storiti, če je slanica v kislem zelju postala lepljiva in spolzka.
Zakaj je zelje po kisanju grenko – kaj je pomembno vedeti
Grenko kislo zelje je lahko posledica nepravilnega postopka fermentacije.
Do grenkobe pride iz več razlogov:
- pomanjkanje soli,
- neustrezni pogoji fermentacije,
- slaba kakovost začetnega proizvoda.
Zato je glavni nasvet za zmanjšanje grenkobe kislega zelja izpiranje v hladni vodi. Izpiranje pomaga ne le izboljšati okus, temveč tudi osvežiti zelje pred serviranjem.
Toda ali je treba kislo zelje vsakič sprati? Ne, le če je zelje preveč slano ali grenko.
Po izpiranju lahko dodate nekaj sladkorja ali korenja, da kislo zelje ne bo tako grenko in da se bo njegov okus uravnotežil.
Kako rešiti kislo zelje pred sluzjo – preizkušena metoda
Slanica iz kislega zelja včasih postane spolzka in sluzasta. To je med drugim lahko posledica nepravilne fermentacije ali vdora neželenih bakterij v zelje.
Preberite si tudi: “Kislo zelje se lahko razširi na vse vrste kislega zelja:
Za oživitev kislega zelja ga je treba tudi temeljito oprati, nato pa pripraviti novo slanico z ustrezno koncentracijo soli.
Poleg tega je enako pomembno, da zelje shranjujemo v čisti posodi in pri pravi temperaturi.
Da bi se izognili grenkobi in sluzi v kislem zelju, je torej treba spremljati pogoje fermentacije, upoštevati razmerja soli in izdelek shranjevati v čistih, hermetično zaprtih posodah.
Spomnimo, Moje je že prej objavil recept za kislo zelje za zimo.