Če še ne veste, kakšna je razlika med kvasom in kvasnim sredstvom – preberite Moje-ovo gradivo.
Obstajajo skrivnosti za popolnoma puhasto testo / foto depositphotos.com
Da bi vedeli, s čim nadomestiti kvas za testo, morate najprej razumeti, kaj je ta izdelek na splošno in kaj je.
Presni kvas je treba razredčiti z mlekom ali vodo, shranjujemo pa ga lahko izključno v hladilniku največ en mesec.
Njihovi suhi kolegi so manj zahtevni. Granulirani kvas lahko uporabite takoj, tako da ga zmešate z moko, in ga lahko hranite do dve leti.
Kako nadomestiti navadni kvas s suhim kvasom
Stisnjen in granuliran kvas se ne razlikujeta le po načinu uporabe in shranjevanja. Da bi enega nadomestili z drugim, morate upoštevati razmerja.
Tako je 10 gramov suhega kvasa enako 25 gramom svežega kvasa.
Če nimate ne teh ne drugih in se je pojavilo vprašanje, s čim nadomestiti kvas v pici, vam lahko na pomoč priskočijo sredstvo za vzhajanje. Ta kulinarični čudežni prašek je sestavljen iz vinskega kamna in navadne sode bikarbone. Ta dvojica bo v testu sprožila kemično reakcijo, ki bo ustvarila mehurčke ogljikovega dioksida in zlahka pripomogla k vzhajanju testa. Potrebna razmerja za uporabo najdete na embalaži.
Če tudi vi nimate nobenega kvašenega sredstva, obstaja genialno preprosta možnost, ki jo ima prav vsak dom – soda bikarbona.
Kakšna je razlika med kvasom in sodo bikarbono in kaj ima s tem opraviti sredstvo za vzhajanje?
Kvas je živ mikroorganizem, ki je sposoben vzhajati testo, čeprav je včasih muhast. Hkrati pa je soda bikarbona sposobna opraviti za nas ključno dejanje – dvigniti in nadihati testo. Kvasilo je sestavljeno iz dveh delov: sode bikarbone in kisline, ki reagira z njo. Če imamo prvo, s čim nadomestimo drugo?
Kislina za rahljanje testa je lahko:
- kislo mleko (kefir, kisla smetana)
- kis
- limonin sok ali citronska kislina
- med (idealen pri pripravi medenega jagodičevja)
- kakav
Za pripravo ene žličke kvasa vzamemo 0,5 čajne žličke sode bikarbone in enako količino izbrane kisline.
Pomembno pravilo: nikoli ne izvajajte reakcije s sodo bikarbono samo v žlici, sicer bodo mehurčki za testo šli v nič. Vnaprej izračunajte količino sestavin in zmešajte suho s suhim ter mokro z mokrim. Nato bo med mešanjem kislina reagirala s sodo bikarbono in pomagala, da bo vaše pecivo doseglo popoln rezultat. Takšnega testa ne smete pustiti dolgo časa – poslati ga morate naravnost v pečico.