Kaj lahko nadomestimo s prehranskim kvasom: možnosti za vse priložnosti

Če še ne veste, kakšna je razlika med kvasom in kvasnim sredstvom – preberite Moje-ovo gradivo.

Obstajajo skrivnosti za popolnoma puhasto testo / foto depositphotos.com

Da bi vedeli, s čim nadomestiti kvas za testo, morate najprej razumeti, kaj je ta izdelek na splošno in kaj je.

Presni kvas je treba razredčiti z mlekom ali vodo, shranjujemo pa ga lahko izključno v hladilniku največ en mesec.

Njihovi suhi kolegi so manj zahtevni. Granulirani kvas lahko uporabite takoj, tako da ga zmešate z moko, in ga lahko hranite do dve leti.

Kako nadomestiti navadni kvas s suhim kvasom

Stisnjen in granuliran kvas se ne razlikujeta le po načinu uporabe in shranjevanja. Da bi enega nadomestili z drugim, morate upoštevati razmerja.

Tako je 10 gramov suhega kvasa enako 25 gramom svežega kvasa.

Če nimate ne teh ne drugih in se je pojavilo vprašanje, s čim nadomestiti kvas v pici, vam lahko na pomoč priskočijo sredstvo za vzhajanje. Ta kulinarični čudežni prašek je sestavljen iz vinskega kamna in navadne sode bikarbone. Ta dvojica bo v testu sprožila kemično reakcijo, ki bo ustvarila mehurčke ogljikovega dioksida in zlahka pripomogla k vzhajanju testa. Potrebna razmerja za uporabo najdete na embalaži.

Če tudi vi nimate nobenega kvašenega sredstva, obstaja genialno preprosta možnost, ki jo ima prav vsak dom – soda bikarbona.

Kakšna je razlika med kvasom in sodo bikarbono in kaj ima s tem opraviti sredstvo za vzhajanje?

Kvas je živ mikroorganizem, ki je sposoben vzhajati testo, čeprav je včasih muhast. Hkrati pa je soda bikarbona sposobna opraviti za nas ključno dejanje – dvigniti in nadihati testo. Kvasilo je sestavljeno iz dveh delov: sode bikarbone in kisline, ki reagira z njo. Če imamo prvo, s čim nadomestimo drugo?

Kislina za rahljanje testa je lahko:

  • kislo mleko (kefir, kisla smetana)
  • kis
  • limonin sok ali citronska kislina
  • med (idealen pri pripravi medenega jagodičevja)
  • kakav

Za pripravo ene žličke kvasa vzamemo 0,5 čajne žličke sode bikarbone in enako količino izbrane kisline.

Pomembno pravilo: nikoli ne izvajajte reakcije s sodo bikarbono samo v žlici, sicer bodo mehurčki za testo šli v nič. Vnaprej izračunajte količino sestavin in zmešajte suho s suhim ter mokro z mokrim. Nato bo med mešanjem kislina reagirala s sodo bikarbono in pomagala, da bo vaše pecivo doseglo popoln rezultat. Takšnega testa ne smete pustiti dolgo časa – poslati ga morate naravnost v pečico.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc