Kaj hraniti otroka: preprosti in hitri recepti za mamice

Vsaka mama se sprašuje, kako popestriti otrokov jedilnik, da bo poln zdrave in hranljive hrane.

Včasih je hranjenje otroka res težko foto: depositphotos.com

S čim nahraniti otroka – vprašanje, ki vodi vsako mamo, ko izbira izdelke v trgovini in ko stoji ob štedilniku.

Seveda običajno mame upoštevajo, kaj otroci radi jedo, potem najpogosteje in kuhajo. Nekoliko težje se je z nalogo spopasti, kadar ima mama več otrok.

Pri ugotavljanju, s čim hraniti otroka in s čim ne, nam je pomagal priznani kuharski mojster Eugenij Klopotenko. Svetuje, da smo pri kuhanju za otroke pozorni na nekaj stvari.

S čim ne hranimo otrok: nasveti

  • Žita za zajtrk niso primerna, saj vsebujejo veliko sladkorja in transmaščob. Bolje je, da si sami pripravite granolo iz dobrih ovsenih kosmičev in malo sladkorja.
  • Namesto sadnega jogurta iz trgovine otroku raje dajte naravni jogurt s svežim/zamrznjenim/sušenim sadjem in medom. Sadni jogurti iz trgovine vsebujejo veliko sladkorja in škroba.
  • Sladkarije – sprejemljive v zmernih količinah in ne kupljene v trgovini, temveč domače.
  • Sovražnik so sladkane gazirane pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja.
  • Več belega pustega mesa, manj mastnega rdečega mesa, ker je tako lažje za otroško telo.

Kuharski mojster mamam svetuje tudi, naj jedi za otroke raje pečejo kot cvrejo.

Pripravili smo tudi nekaj nasvetov, kako hitro nahraniti otroka.

S čim nahraniti otroka: recepti

Nekoliko gurmanska jed, ki jo bodo dojenčki zagotovo vzljubili, je zelenjavni kebab za dojenčke. Z njo lahko hranite 1,5-letne otroke in starejše otroke.

Za ta kebab potrebujete: rumeno papriko – 60 g, češnjev paradižnik – 12 kosov (150 g.) čebulo – 0,5 kosa sol – po okusu za marinado: oljčno olje – 100 ml, česen – 1 strok, za serviranje solatni list.

Operite ga in papriko narežite na majhne koščke. Čebulo vzemite majhno čebulo, ki jo olupite iz lupine, operite in narežite na polkroglice. V globoki skledi zmešajte oljčno olje in sesekljan česen ter premešajte. V skledo dajte pripravljeno čebulo, paradižnik in papriko, premešajte, ne solite, skledo pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure. Lesena nabodala, na katera bomo nanizali koščke zelenjave, je bolje nekaj časa namakati v vodi, da se med cvrtjem ne zažgejo.

Skledo z zelenjavo vzemite iz hladilnika, jo posolite in premešajte. Navleci jo na nabodala in jih položi na ozek pekač, potresi s čebulo iz marinade in pokapaj z marinado. Nato jih za 15-20 minut postavite v pečico, ogreto na 190 stopinj. Med peko kebab prelijte s preostalo marinado. Jed postrezite na solatnih listih.

Tukaj pa lahko za hranjenje otroka, starega 4 leta in več, pripravite kebab iz piščančjega fileja z zelenjavo. Za pripravo potrebujete: piščančji file – 250 g, paprika – 60 g, češnjev paradižnik – 75 g (6 kosov) čebula – 0,5 kosa sol – po okusu za marinado: oljčno olje – 100 ml limoninega soka – 2 žlici lovorjev list – 1 kos sladkorja – 2 žlici sladkorja.

Piščančji file najprej operite in osušite s papirnato brisačo, nato ga narežite na približno 1-2 cm velike kocke. Papriko (rumene barve) operemo in narežemo na 1-2 cm velike rezine. Češnjeve paradižnike operemo in čebulo narežemo na kocke.

Preberi tudi:

Za marinado – v globoko skledo vlijte oljčno olje in limonin sok. Dodajte lovorov list in sladkor ter premešajte. Soli še ne dodajte, temveč v marinado položite piščančje fileje in čebulo ter ponovno premešajte. Skledo pokrijte s folijo za živila in jo za eno uro ali več postavite v hladilnik. Marinirano meso vzemite iz hladilnika, ga posolite in narežite na lesena nabodala, izmenično z zelenjavo. Položite na pekač, prelijte marinado s čebulo in pošljite v pečico, ogreto na 190 stopinj, ter pecite, dokler meso ne porumeni (15-20 minut). Postrezite na listih zelene solate.

Svojega otroka lahko začnete hraniti s skuto in galuškami. Za njihovo pripravo potrebujete: skuto – 500 g, moko – 150 g, jajca – 2 kosa. sladkor – 2 žlički. sol – 0,5 žličke. Po pripravi izdelkov dajte v skledo skuto, dodajte sladkor, sol, stepite jajca in zmešajte do homogene mase. Vzporedno lahko na kuhalnik za kuhanje galušk prilijemo vodo. V skledo s skutno zmesjo v majhnih obrokih vlijte presejano moko. Z žlico pregnetemo testo, ko postane precej čvrsto, ga damo na mizo in ga še malo pregnetemo z rokami. Nato oblikujemo klobaso s premerom 3 cm in jo narežemo na enako velike majhne kose. Ko voda zavre, jo posolimo in vanjo vržemo galuške. Takoj premešajte, da se ne prilepijo na dno lonca. Ko plavajo, jih kuhajte približno 8 minut. Guljančke postrezite vroče s stopljenim maslom ali kislo smetano. Če bi otroci želeli, da so knedlji slajši, lahko med kuhanjem povečate količino sladkorja ali jih postrežete z marmelado.

Tudi mame zelo majhnih otrok morajo biti pozorne na zelenjavo. To je tisto, s čimer je treba nahraniti otroka, starega 1 leto – zelenjavo. Dejstvo je, da lahko dušite skoraj vso zelenjavo in jo kombinirate med seboj, pa tudi z mesom.

Na primer, dušena zelenjava z mini mesnimi kroglicami bo primerna za hranjenje otroka, starega 2-3 leta. Za njihovo pripravo potrebujete: krompir – 3-4 kosi korenja – 1 kos paradižnika – 1 kos zelenega graha, 50 g mletega purana ali piščanca, 200 g soli. Krompir in korenje olupite, narežite na majhne kocke in jih dajte v lonec, prilijte majhno količino vode. Pokrijte s pokrovko in kuhajte na srednjem ognju. Ko se krompir in korenje zmehčata, ju z žlico rahlo zdrobimo ter dodamo majhne mesne kroglice in grah. Takoj dodamo tudi drobno narezan paradižnik, olupljen od lupine. Vse skupaj premešamo, solimo in zelenjavo z mini mesnimi kroglicami pod pokrovom dušimo še 15 minut.

Kaj lahko hranimo otrokom v 2-3 letih

Če je vaš otrok že odrasel, bo morala mati ponovno razmisliti, s čim bo hranila otroka pri 2-3 letih. Zlasti morate povečati hranljiva živila v njegovem jedilniku. Po 2 letih lahko v otrokovo prehrano dodate pusto dušeno jagnjetino, enolončnice ali polnjeno zelje. Dnevna norma mesa za otroka, starega 2-3 leta, mora biti 90 g. Otroka je vredno hraniti tudi z jetri. Pri dveh ali treh letih lahko otrok dobro poje jetra, dušena z zelenjavo.

Poleg tega je treba otroku 2-3-krat na teden dati ribe. Pri tem je treba izbrati puste vrste z malo kostmi. Naj bo to file, dušen ali kuhan s čebulo in korenčkom.

Mleko za otroka v 2-3 letih ostaja glavna pijača, za dobro prebavo pa potrebuje kefir – 200 g na dan. Prav tako naj mama otroku še naprej daje surovo skuto ali sire.

Zelenjave in sadja na dan naj bo vsaj 250 g, približno toliko tudi krompirja. Otroku lahko dajete sezonsko sadje in zelenjavo. V zimskem času so primerne nepekoče kisle kumarice.

Otrok v tej starosti je primeren za vse vrste kruha.

Tudi kašo lahko naredimo bolj gosto, če dodamo manj vode. Če otrok ne mara kaše, jo pripravite s sultanami, suhim sadjem, medom ali kot enolončnico.

Kaj hraniti otroka, starega 5 let

Mnoge mame menijo, da lahko otroke pri petih letih hranimo s kakršno koli hrano, vendar to ni povsem res. Otroci od petega leta dalje naj bi dobivali meso in ribe, zelenjavo, sadje in jagodičevje, kaše in juhe.

S tem receptom bo na primer mama lahko hitro nahranila svojega otroka. Za kašo, ki jo boste pripravili v petih minutah, boste potrebovali proso – 1 skodelico, vodo – 2 skodelici, suhe slive – 1/2 skodelice, orehe – 2 žlici, maslo in sladkor po okusu.

Slive poparimo z vrelo vodo, da nabreknejo. Proseno kašo operemo, zmešamo s sladkorjem in damo vreti, pri tem pa zalijemo z vodo. Kašo nenehno mešamo, da se ne zažge. Orehe zmeljemo in jih dodamo kaši, premešamo, dodamo maslo in ponovno premešamo. Nato dodajte suhe slive in dajte otroku.

S čim hraniti otroke, stare 10 let

V tej starosti otrok v šoli porabi veliko energije, zato mora biti prehrana 10-letnih otrok polna vitaminov in mikrohranil.

Za poenostavitev naloge je tu primer tedenskega jedilnika za 10-letnega otroka:

Ponedeljek

  • Zajtrk: prosena kaša, sendvič z maslom in sirom, čaj;
  • Kosilo: piščančja juha z vermicellijem, pire krompir, kuhane piščančje prsi, solata, kruh;
  • Popoldanska malica: žemlja, čaj, jabolko;
  • Večerja: ajdova kaša z mesnimi kroglicami, kruh, sok .

Torek

  • Zajtrk: mlečna kaša s petimi žitaricami, kuhano jajce, kakav;
  • Kosilo: juha iz rdeče pese, ajdova kaša z mesnimi kroglicami in paradižnikovo omako, solata, kruh, kompot;
  • Popoldanska malica: ovseni piškoti, sok, pomaranča;
  • Večerja: skuta, kruh, čaj.

Sreda

  • Zajtrk: mlečna riževa kaša, sendvič z maslom in sirom, čaj;
  • Kosilo: juha, zelje, dušeno z mesom, vinaigrette, kruh;
  • Popoldanska malica: žemlja s skuto, kefir;
  • Večerja: krompirjeve palačinke s kislo smetano, kakav.

Četrtek

  • Zajtrk: sirovci, kaša iz zdroba, kakav;
  • Kosilo: boršč, cmoki s krompirjem, solata, kruh, kompot;
  • Popoldanska malica: skutna enolončnica z omako, jabolko ali banana;
  • Večerja: riževa kaša z ribjim kotletom, kruh, mleko.

Petek

  • Zajtrk: ovsena kaša z mlekom, sendvič s sirom, kuhano jajce, čaj;
  • Kosilo: dušen krompir s piščančjimi prsmi, zelenjavna enolončnica, sveže kumare, kruh, kompot;
  • Popoldanska malica: palačinke z marmelado, čaj, hruška;
  • Večerja: ajdova kaša s piščančjimi prsmi, naribana rdeča pesa, kruh, mleko

Sobota

  • Zajtrk: palačinke s skuto 1-2 kosa, herkulova mlečna kaša, sendvič s sirom in maslom, kakav;
  • Kosilo: juha z vermicellijem, solata s svežo zelenjavo, pilav s piščancem, čaj, kruh;
  • Popoldanska malica: ryazhenka, piškoti, banana;
  • Večerja: zelenjavna enolončnica, kuhano meso, kruh, sok.

Nedelja

  • Zajtrk: mlečni vermicelli, sendvič s sirom in maslom, čaj;
  • Kosilo: boršč, solata iz rdeče pese, pire krompir s kotletom, kompot, kruh;
  • Popoldanska malica: sok, makova žemljica, jabolko;
  • Večerja: kuhana riba, naribano korenje, prosena kaša, kruh, mleko.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc