Če so se v moki pojavili hrošči, se morate zavedati, ali so nevarni za zdravje ljudi.
V moki so hrošči – kaj storiti / foto depositphotos.com
Skoraj v vsaki hiši pri kateri koli gospodinji se nenehno hrani moka za peko. Toda v njej se lahko znajdejo hrošči, kar bo zelo neprijeten trenutek. Kaj storiti, če so se hrošči v moki še vedno pojavili, in kako se jih znebiti – vam povemo v gradivu.
Že prej smo pisali, kako skladiščiti moko, da vanjo ne bodo prišli škodljivci.
Zakaj se hrošči znajdejo v moki – preprosta razlaga
Če v moki ali drugih žitih najdete odrasle hrošče ali molje, so bila njihova jajčeca najverjetneje v živilu ob nakupu. Hrošči se tam naselijo zaradi elementarnega neupoštevanja preprostih pravil za shranjevanje ali prevoz živil in njihove embalaže.
Hrošči v moki – ali jo lahko uporabimo?
V okoliščinah, ko ste našli “presenečenje” v obliki žuželk v moki, je logično in pomembno vprašanje, ali so žuželke v moki nevarne za ljudi. Odgovor je preprost in povsem nedvoumen: te žuželke se prehranjujejo in kvarijo zaloge hrane v hiši.
Preberite si tudi: “V primeru, da se v moki ne nahaja moka, je potrebno, da se v moki ne nahaja moka:
Skladno s tem lahko produkti njihovega življenjskega delovanja, ki nato ostanejo v moki, ob vstopu v človeško telo med uživanjem hrane povzročijo različne prebavne motnje in močne alergijske reakcije. To pomeni, da če so se hrošči v moki tako pojavili, ali jo lahko jeste v tej obliki – zagotovo ne, razen če z njo pod določenimi pogoji opravite nekaj dejanj.
Hrošči v moki – kako se jih znebiti
Povejmo vam, kaj storiti, če so se v moki znašli hrošči. Najprej je treba oceniti stopnjo “poraženosti” izdelka s strani žuželk: če je v moki veliko število hroščev, potem v tem primeru ni mogoče storiti ničesar in jo bo treba zavreči. Uživanje takega izdelka ni priporočljivo. V nasprotnem primeru, če je hroščev malo, obstaja dober način za čiščenje moke od žuželk. Moko lahko poskušate “rešiti” na lastno odgovornost:
- “Okuženo” moko očistite vseh odraslih hroščev.
- Proizvod je treba nato temeljito presejati in ročno pobrati.
- Pomembno je, da moko temperaturno obdelamo: lahko jo za nekaj dni zamrznemo v zamrzovalniku ali segrejemo v pečici (dovolj je pol ure pri temperaturi približno 50 stopinj).
Da bi se izognili ponovnemu pojavu hroščev v izdelkih po predelavi, jih je treba shranjevati v neprepustnih steklenih, plastičnih ali pločevinastih posodah.