Okusno dušeno zelje je ponos vsake gostiteljice.
Izvedeli boste, zakaj dušenemu zelju dodati kis / foto depositphotos.com
Dušeno zelje je klasična jed, ki jo obožuje veliko ljudi. Vendar pa vsi ne vedo, kako dušiti zelje do rjave barve, saj se včasih zgodi, da barva ni najlepša. Poleg tega vsem ne uspe zelja okusno dušiti.
Prej vam je Moje povedal, kako se dušeno zelje pripravlja po klasičnih in izvirnih receptih, zdaj pa vam ponujamo, da se naučite, kaj morate zelju dodati, da bo lepo in okusno. Izkazalo se je, da obstaja “čarobna” sestavina.
Kaj dodati zelju za boljši okus – Lifehack
Okusna enolončnica je ponos vsake gostiteljice. Vendar pa zelje ni vedno popolno. Ena od glavnih skrivnosti okusnega dušenega zelja je kis.
Če ne veste, zakaj dušenemu zelju dodajati kis, obstaja verjetnost, da vam te jedi še nikoli ni uspelo odlično pripraviti. Namizni kis daje zelju kislost, izboljša njegov okus in je prav to skrivnost.
Za 1 kg zelja potrebujemo le 1 žlico navadnega kisa, dodamo ga zelju, preden ga zalijemo s prežganjem. Z drugimi besedami, najprej morate zelje nekaj časa dušiti in šele po približno 30 minutah dodati kis.
Izkušeni kuharji svetujejo tudi, da poskusite običajni kis nadomestiti z jabolčnim kisom. Takšno zelje bo še okusnejše.
No, če niste prepričani, da točno veste, kako dušiti zelje do rjave barve, velja prisluhniti nasvetom izkušenih kuharjev. Ti priporočajo, da poleg kisa dodate tudi paradižnikovo mezgo. Barvo lahko doda tudi sojina omaka.
Katera zelišča dodamo dušenemu zelju
Poleg kisa lahko zelju dodate aromatična zelišča in zelenje. Rešijo eno glavnih težav, ki se pojavi, ko gospodinja ne ve, kaj dodati zelju, da ne bi bilo vonja.
Zelenje je bolje dodati že popolnoma kuhanemu zelju, preden ga postrežemo. Jedi lahko damo edinstven okus in aromo s koprom ali peteršiljem ter drugimi zelišči.
Preberi tudi: “Vmes je treba pripraviti zelje, ki ga je treba preliti z zeljem:
Kar zadeva začimbe in dišavnice, lahko eksperimentirate. Dodate lahko na primer črni poper in celo gorčico. Sušeni česen, paprika, kari – vse te začimbe lahko poudarijo okus zelja. Pomembno je vedeti, da z začimbami ne smete pretiravati, saj lahko “preglasijo” glavni okus.