Dodajanje sode v vino: preprost trik, ki bi ga moral poznati vsak

Navadna soda bikarbona lahko zmanjša kislost vina in še več.

Kako odstraniti kislost iz vina s sodo bikarbono? / foto depositphotos.com

Zgodi se, da ob izbiri vina neznane blagovne znamke ne morete vedno uganiti, kakšen bo njegov okus – ali ni preveč kisel? In v primeru, da vas pijača sčasoma razjezi, vam zagotovo ne bo škodilo, če se naučite, kako odstraniti kislino iz vina.

Ne smete obupati nad pijačo, saj lahko tako preprosta tehnika, kot je dodajanje sode v vino, povsem reši sitijo.

Kaj storiti, če je vino kislo

Vsi ne vedo, da lahko navadna soda bikarbona znatno zmanjša kislost vina.

Po navedbah strokovnjakov to tehniko že dolgo uporabljajo številni proizvajalci vina. Kadar je pijača zelo kisla, dodajo majhno količino sode bikarbone – le četrtino čajne žličke na liter vina.

Z njo nikoli ne pretiravajte, saj lahko več sode dokončno pokvari okus pijače.

Testiranje vina s sodo / foto depositphotos.comTestiranje vina s sodo / foto depositphotos.com

Zakaj dodati sodo v vino

Če se sprašujete, kako ločiti pravo vino od ponarejenega, vam lahko pomaga tudi soda bikarbona. Ne le, da lahko nevtralizira kislost vina, temveč se pogosto uporablja tudi za preverjanje njegove kakovosti.

Če želite eksperimentirati, natočite majhno količino vina v čist kozarec in mu dodajte čajno žličko sode bikarbone. Če pijača ne spremeni barve, je lažna. Naravno vino postane modro, ko mu dodamo sodo.

Pred tem je Moje pisal, kako se znebiti živilskih moljev v krušnih kašah.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc