Delali ste narobe: Kako zavreti mleko brez lepljenja in filma

Z nekaj nasveti boste pasterizirano mleko pripravili v nekaj minutah.

Kako pravilno kuhati mleko – nasveti / foto depositphotos.com

Na policah supermarketov noro izbira pasterizirano mleko, vendar naši državljani vse pogosteje izbirajo nepasterizirano mleko. Hkrati se je ta trend tako razširil, da je tako imenovano surovo mleko mogoče kupiti ne le na tržnici, temveč tudi v kmečkih trgovinah.

Prej smo poročali, kako stepemo mleko za latte, danes pa vam bomo povedali, kako prekuhati mleko in zakaj je to potrebno.

Obstajata dva glavna razloga, zakaj ljudje kuhajo mleko:

  • Z vretjem preprečite razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, kar podaljša rok uporabnosti mleka;
  • postopek toplotne obdelave uniči bakterije, ki so lahko prisotne v surovem mleku.

Vendar postopek kuhanja mleka ni tako preprost, kot se zdi na prvi pogled. Neredko se zgodi, da se mleko hitro speni in izteče ali zažge, s čimer izgubi okus. Čas je, da ugotovimo, kako zavreti mleko.

Koliko minut moram kuhati mleko?

Obstaja le nekaj osnovnih pravil za kuhanje mleka. Postopek je treba opraviti takoj po nakupu. To storite tako, da ga dajte v posodo, jo postavite na srednjo temperaturo in nenehno mešajte. Mleko zavre hitreje kot voda – postopek traja približno 3-5 minut, odvisno od količine tekočine. Ko mleko zavre, izklopite ogenj, vendar še nekaj minut mešajte, da se izognete penjenju in nastanku filma.

Kaj storiti, če se mleko zažge?

Najbolj neprijeten trenutek je prav pripeka mleka med vrenjem. Pred tem mleko seveda steče. Namesto doma pasteriziranega mleka imate umazan štedilnik in zažgano posodo.

Preberite si tudi: “V primeru, da je v Sloveniji vgrajen mlečni izdelek, ki je bil v preteklosti že večkrat uporabljen, se lahko zgodi, da je bil v preteklosti že večkrat uporabljen:

Razložiti, zakaj se mleko zažge, je precej enostavno. Najpogosteje je to posledica izbire posode, ki ni primerna za ta proces. Zato si zapomnite, v čem je bolje kuhati mleko. Za to je primerna vsa emajlirana posoda, zlasti lonci in ponve za vlaganje.

Vendar zdaj nima vsaka kuhinja emajlirane posode, večina ponvic in loncev je izdelanih iz drugih materialov. Zato se gospodinje precej pogosto sprašujejo, ali je mogoče kuhati mleko v posodi iz nerjavečega jekla. Seveda, vendar obstaja niansa – za kuhanje mleka je primerna le posoda z debelim dnom. Tako se mleko ne bo prijelo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc