Česa ne smete dati v zamrzovalnik, tudi če želite: 4 najbolj prepovedani izdelki

Katere izdelke shranjujemo v zamrzovalnik in katerih ne smemo dati tja – izveste v gradivu Moje-a.

Česa ne smete zamrzniti – triki za zamrzovalnik / depositphotos.com

Izkušene gospodinje že dolgo uporabljajo to vrsto zamrzovanja – skuhajo jedi in jih nato zamrznejo. Vendar pa vseh izdelkov ne moremo dati v zamrzovalnik – nekateri se le pokvarijo. Moje vam bo povedal, česa ne smete dati v zamrzovalnik, tudi kljub nasvetom sosedov.

Pred tem smo govorili o tem, kaj lahko shranjujemo v zamrzovalniku.

Katera živila so škodljiva za zamrzovanje – seznam

Številni naši državljani vedo, da je zamrzovanje hrane zagotovljen način za njeno dolgotrajno shranjevanje. Vendar je za nekatere vrste zelenjave, sadja in celo pripravljene jedi ta način shranjevanja škodljiv.

Jajca

Govorimo izključno o trdo kuhanih jajcih – pri zamrzovanju lupina poči in voda v beljaku zamrzne. Zaradi tega lahko v jajce pridejo nevarne patogene bakterije. Tudi če jajce ne poči in ostane nepoškodovano, ga še vedno ni priporočljivo jesti – okus bo “gumijast”.

Zelenjava, sadje, jagodičevje in zelišča

Vendar le tiste, ki imajo vodno strukturo. Strokovnjaki za prehrano menijo, da so takšna živila lubenice, kumare, zelena in paradižnik. Načelo je preprosto – več kot je vode v sadju ali zelenjavi, večja je verjetnost, da bo po zamrznitvi postala razmočena in mlačna.

Enako velja za zelišča – peteršilj, koper ali koriander se po odmrznitvi spremenijo v surovo maso zelene barve in izgubijo svoj pikantni okus.

Jedi z želatino, ocvrte jedi

Prelivov, želejev in kolodortov ni mogoče shranjevati v zamrzovalniku – želatina pri nizkih temperaturah kristalizira, zato se pripravite na to, da takšna jed ne bo imela običajnega okusa, ko jo boste vzeli iz zamrzovalnika.

Tudi ocvrtih jedi ne smete puščati v zamrzovalniku – ko se stopijo, nehajo hrustati, okus se izgubi, prav tako pa tudi aroma. Ocvrte jedi po zamrzovanju celo izgubijo privlačen videz in postanejo sive.

Jogurti

Gospodinje, ki so vsaj enkrat zamrznile mlečne izdelke, vedo, da pri nizkih temperaturah spremenijo svojo strukturo. Jogurt se spremeni v heterogeno maso z mlečnimi strdki in ga po zamrznitvi ni več mogoče uživati, razen za peko.

Koristen nasvet: ne pozabite, da če nameravate živila zamrzniti, uporabite ustrezne posode, kot so plastične posode ali vakuumske vrečke.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc