Čaja ne morete preliti z vrelo vodo: kakšna mora biti voda v resnici

Nekateri čaji so kontraindicirani z vročo vodo.

Zeleni čaj lahko postane grenak zaradi vrele vode / foto depositphotos.com

Aromatizirani čaj je odlična pijača za hladne večere in vroče dni. Kot veste, pri kuhanju čajnih lističev pride do njihovega izpostavljanja vroči vodi. Glavno mesto pri tem postopku ima temperatura tekočine.

Ali lahko čaj pripravite z vrelo vodo – kaj je pomembno, da si zapomnite

Kot veste, je to najpogostejši način priprave takšnega napitka. Vendar obstajajo optimalne temperature vode in časi kuhanja za različne vrste čaja, zato je pomembno, da to upoštevate pri kuhanju.

Za nekatere čaje, zlasti za bolj občutljive in dragocene vrste, kot sta zeleni ali beli čaj, je priporočljivo uporabiti rahlo ohlajeno vodo, da se izognete prevelikemu luženju in ohranite bolj nežen okus. Za črni čaj je idealna vrela voda, saj pomaga v celoti poudariti aromo in okus.

S kakšno vrelo vodo skuhati čaj? Za vsako vrsto obstaja drugačna idealna temperatura. Na primer, zeleni čaj je priporočljivo kuhati z vodo s temperaturo približno 80 °C in ne dlje kot 3 do 4 minute, da se izognemo grenkobi v napitku. Medtem ko se črni čaj običajno pripravlja z vrelo vodo in se v njej namaka 3 do 5 minut, da dobi bogat okus.

Zakaj čaja ne smete prekuhavati in katere sorte so prizadete

Če čaj prelijete z vrelo vodo, to lahko vpliva na okus in aromo. Visokotemperaturna voda lahko “zažge” čajne lističe, kar povzroči grenkobo in naredi napitek manj prijeten. Nekateri čaji, zlasti zeleni, postanejo grenki.

Kako pravilno nalivati čaj:

  • Vodo segrejte do vrenja. Za črni čaj običajno uporabljamo vrelo vodo, za zeleni čaj pa vodo segrejemo na približno 80-85 stopinj Celzija.
  • Čaj dajte v čajnik ali skodelico. Običajno je za eno skodelico čaja dovolj 1 čajna žlička čaja.
  • Čaj previdno prelijte z vrelo vodo. Počakajte, da se čaj primerno dolgo luga – za črni čaj je to običajno do 5 minut, za zeleni čaj pa do 3 minute.
  • Po kuhanju je treba čaj precediti, če se to ne zgodi samodejno v čajniku.

Če temperaturo pravilno nastavite za vsako sorto, lahko vsakič dobite najboljši čaj.

Pred tem je Moje povedal o nujnih življenjskih napotkih, kako izbrati kavna zrna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc