Koliko vode potrebujemo za 1 skodelico riža in kako skuhati drobljiv riž – izveste v gradivu Moje.
Kako dolgo kuhati riž na kuhalniku, v mikrovalovni pečici ali multipraktiku / depositphotos.com
Da bi skuhali popoln riž, ga morate ustrezno pripraviti – oprati ga morate v hladni vodi. Na ta način boste lahko izprali ves škrob, ki riž zlepi. Najbolje je, da riž splaknete petkrat, dokler voda ni čista, najbolje s pomočjo sita.
Prej smo govorili o tem, kako skuhati riž za suši, danes pa vam bomo predstavili tehnologijo kuhanja različnih vrst riža.
Splošno prepričanje je, da morate vzeti dvakrat več vode kot riža, vendar to ne drži povsem – odvisno od vrste riža in navodil proizvajalca na embalaži. Pripravili smo priročen vodnik za gospodinje.
Kakšen delež riža in vode – nasveti / Moje Infographics
Kako skuhati riž v loncu – recept
Takoj moramo omeniti, da je za kuhanje riža najbolje uporabiti lonec z debelim dnom – v njem se temperatura enakomerno porazdeli. Tehnologija je preprosta:
- v loncu zavrite vodo in jo posolite;
- vlijte riž in enkrat premešajte;
- Ko začne voda mehurčkati, zmanjšajte temperaturo na nizko temperaturo in lonec pokrijte s pokrovko.
Med kuhanjem ne dvigujte pokrova in riža ne mešajte, sicer se bo kuhal dlje in verjetno ne bo drobljiv. Ko govorimo o tem, kako dolgo kuhati riž, je pomembno upoštevati njegovo vrsto:
- beli – 20 minut;
- na pari – 30 minut;
- rjava – 40 minut;
- wild – 40-60 minut.
Na koncu, ko je riž pripravljen, ga odstavite z ognja in pustite stati 10-15 minut. Če je v loncu ostala voda, jo lahko odcedite ali lonec pokrijete s suho brisačo – ta bo vpila preostalo vlago.
Kako skuhati riž v multipraktiku – skrivnosti
Kuhanje riža v multipraktiku je priročen način, da si pripravite okusno prilogo, vendar je pomembno poznati tudi nianse. Pri tem morate:
- Riž položite v posodo multipraktika;
- prilijte vodo in dodajte začimbe;
- zaprite pokrov in izberite enega od načinov: “Žita”, “Riž”, “Pilav” ali “Ajda”.
Tudi čas kuhanja riža v multipraktiku je različen:
- beli – 30 minut;
- na pari – 30-40 minut;
- rjava – 50 minut;
- wild – 50-60 minut.
Če vas zanima, Kako skuhati hrustljav riž v ponviOpisali bomo tudi to različico kot alternativo. Pomembno je, da uporabite ponev z visokimi stranicami, njen premer naj bo 24 cm.
Tehnologija kuhanja je enaka kot v loncu, vendar je treba riževa zrna pred tem 1-2 minuti pražiti na rastlinskem olju. Nato ga zalijemo z vodo in kuhamo na enak način kot v loncu.
Kako skuhati hrustljav riž v mikrovalovni pečici – nasveti
Četrta različica kuhanja riža – uporaba mikrovalovne pečice. Riž morate preliti v primerno posodo, tako da bodo drobtine zavzemale največ 13 prostornine posode. Nato prilijte vodo in dodajte začimbe.
Mikrovalovno pečico vključite na polno moč in nastavite čas kuhanja:
- beli in parjeni riž – 15-20 minut;
- rjavi in divji riž – 20-25 minut.
Ne glede na vrsto riža, po kuhanju zdrob premešajte in ga pustite še 5-10 minut v izklopljeni mikrovalovni pečici.