Presenečeni boste, da tega niste vedeli že prej.
Preproste zvijače, kako se znebiti brizganja olja med cvrtjem / foto depositphotos.com
Včasih tudi najpreprostejša jed v ponvi povzroči pravo razdraženost, saj olje “strelja”, povečuje nelagodje in kvari urejenost kuhinje. Hmmm, morda še vedno ne veste, kako pravilno naliti olje v ponev? Naj vam povemo podrobnosti.
Izkušeni kuharji vedo, kdaj je treba v ponev naliti olje, da bi se izognili neprijetnim opeklinam na koži in lepljivim nanosom na kuhinjskih površinah. Ta metoda je zelo preprosta.
Kaj storiti, da olje v ponvi ne bo izstopalo – uporaben življenjski nasvet
Večina gostiteljic zlije olje na hladno ponev, nato pa prižge ogenj. Zdi se, kaj je v tem velikega? Vendar je to napaka, zaradi katere se olje razprši.
Da olje ne bi “brizgalo”, morate vlijte v segreto ponev. Velika temperaturna razlika bo preprečila, da bi tekoči izdelek letel v vse smeri. Ni pomembno, koliko olja nalijete na ponev. Še vedno ne bo brizganja.
Obstaja ena odtenek: segreti ponev – ne pomeni postaviti jo na najmočnejši ogenj. Dovolj je srednje močan.
Zdaj veste, ali lahko na segreto ponev zlijete olje. Vendar se pojavi vprašanje, kako razumeti, da se je ponev segrela. Sodobni kuhinjski aparati imajo indikator, ki vam pove, da je površina že dovolj vroča. Vendar pa je tudi brez indikatorja to enostavno storiti. Preprosto položite roko na varno razdaljo od površine ponve. Če takoj začutite toploto, je ponev že vroča.
Kako segreti ponev z oljem – obstaja rešitev
Ponev z nelepljivo prevleko lahko med hitrim segrevanjem izgubi svoje lastnosti, pri litoželeznih pa pride do pregrevanja. Takšne ponve je najbolje segrevati na zmerni temperaturi z oljem.
Kuharji poznajo pomembno nianso, kako segreti ponev za palačinke. To storimo tako, da površino ponve na zmernem ognju nekoliko segrejemo, nato jo namažemo z oljem ali naoljimo s silikonskim čopičem in jo še malo postavimo na ogenj, da se segreje.
Babičin način ugotavljanja, kdaj se je olje segrelo
Podrobno smo razložili, kako segrevamo sončnično olje, zato je čas, da ugotovimo, kako preverimo, ali je doseglo pravo temperaturo. Naše babice so v ta namen uporabljale krušne drobtine. Če so enakomerno in hitro porjavele, je bilo olje že vroče.
Upoštevajte, da je dimljeno olje doseglo nenormalno temperaturo več kot 200 stopinj. Za človeško telo je že strupeno.
Spomnimo, če ne veste, kako očistiti zažgano ponev z nelepljivo prevleko, je Moje pripravil top najboljših lifehackov.