Enkrat poskusite soliti ribe doma in jih ne boste več hoteli kupovati.
Kako vložiti rdečo ribo – subtilnosti domačega vlaganja / depositphotos.com
Običajno kupimo rahlo nasoljeno rdečo ribo: ali smo tega vajeni ali pa nimamo časa za kuhanje. Najpogosteje pa preprosto ne vemo, kako bi ribe solili doma. Moje nam pove, kakšno soljenje izbrati in kako pravilno nasoliti rdečo ribo, da bo ta okusnejša od tiste iz trgovine.
Pred tem smo vam povedali, kako pravilno pripraviti meso in ribe.
Kako izbrati ribe za vlaganje
Marinirate lahko katero koli ribo – lososa, postrv, rožnatega lososa, kensa – odvisno od vaših želja. Če imate radi debelejše ribe z mastnim mesom, vzemite lososa in postrv, medtem ko imata rožnati losos in kuma pusto, celo suho meso.
Solite lahko cele ribe in filete. Lažje in ceneje je kupiti ribji file s kožo in se ne obremenjevati z rezanjem. Pri tem je pomembna točka: fileti brez kože niso primerni za vlaganje.
Ni nujno, da so ribe sveže, solite lahko tudi zamrznjene ribe, le pred soljenjem jih je treba odmrzniti v hladilniku. Pri izbiri zamrznjene ribe se prepričajte, da na njej ni ledu in da je naravne barve.
Kako vložiti rdečo ribo – suho soljenje
Ribe lahko solite na dva načina: na suho in na mokro.
Suhi veleposlanik – je klasična metoda. Uporablja samo suhe sestavine: sol, sladkor in začimbe. Te se vtrejo v ribo, položi se v posodo in pošlje pod kozolec. Ribo lahko zavijemo tudi v folijo ali film.
Včasih se lahko pri suhem soljenju uporabijo tekoče sestavine: namesto sladkorja se na primer doda pomarančni sok.
Za suho soljenje vzemite 2 žlici soli in 1 žlico sladkorja na 1 kg filetov. Po želji lahko dodate mleti črni ali beli poper in koper.
Postopek soljenja traja vsaj 12 ur, če pa želite dobiti bolj slano ribo, jo pustite 24 ur.
Kako soliti rdeče ribe v slanici – mokro soljenje
Mokro soljenje – je postopek, pri katerem ribe prelijemo s slanico (voda + sol + sladkor). Včasih se sladkor nadomesti z medom, zaradi česar ima riba bolj nežen okus.
Kuhanje v slanici je še posebej dobro za puste ribe – rožnati losos, keta. Mimogrede, ta metoda se uporablja za hitro soljenje rib v kosih.
Za slanico na 1 liter vode vzemite 3 žlice soli in 1 žlico sladkorja. Po želji lahko dodate lovorjev poper, grah origana ali črni poper, klinčke. Slanico zavrite in nato pustite, da se ohladi.
Ribo pustite v slanici vsaj 6 ur, lahko tudi dlje, odvisno od velikosti kosa in vaših okusov.
Kako marinirati rdečo ribo v 2 urah – ekspresno mariniranje
Ribo narežite na tanke rezine (približno 5 mm) in jo za 1-2 uri prelijte s slanico. Nato ribo vzemite iz slanice, jo namažite z rastlinskim oljem in jo pustite v hladilniku še eno uro.
Kako pravilno soliti rdeče ribe – 5 ključnih točk
In še nekaj pravil za soljenje, ki se jih morate držati:
- Sol naj bo groba, po možnosti morska.
- Pri suhem soljenju rib sol vtrite na vse strani ribe, vključno s kožo.
- Sladkorja ne smete dodajati, vendar pomaga ohraniti gostoto in obliko ribe, naredi okus bolj nežen in ga razkrije.
- Za soljenje je bolje vzeti steklene, emajlirane, keramične posode – kovinske lahko ribam dajo neprijeten okus.
- Rahlo nasoljene ribe hranite v hladilniku največ 3 dni.
Profesionalni kuharji ne priporočajo daljšega shranjevanja rahlo soljenih rib. Bolje jo je skuhati v majhnih porcijah in jo po potrebi ponovno posoliti.