Kakšen je lahko riž, kako je koristen, kako ga izbrati in kdo ga ne sme jesti.
Kateri riž je najbolj zdrav / depositphotos.com
Riž je ena izmed najbolj priljubljenih prilog. Postrežemo ga lahko k mesu in ribam, ga dodamo juhi in iz njega skuhamo pite. Vendar se tisti, ki so na dietah, bojijo jesti riž, saj menijo, da je nezdrav in kaloričen. In zaman – ugotovimo, kakšna vrsta riža obstaja, kako je koristen, kako ga izbrati in kdo bi se moral odreči riževi kaši.
Kateri riž je najbolj zdrav
Riž je lahko okrogel in dolg, bel in parjen ter rjav, rdeč in rjav. Že samo žito je zelo hranljivo in poleg ogljikovih hidratov vsebuje tudi beljakovine in minerale – kalij, kalcij, magnezij, fosfor ter malo maščob. Vendar je uporabnost riža odvisna od njegove predelave. Oglejmo si vsako vrsto riža.
Najbolj priljubljen riž je beli polirani riž. Odvisno od sorte je lahko okrogel ali dolg. Beli riž je bel zato, ker je očiščen zgornje plasti – poliran. Takšna obdelava omogoča, da se zrnje dlje časa skladišči, poleg tega pa je lahko prebavljivo. Hkrati pa takšen riž izgubi nekatere koristne snovi – vlaknine, del vitaminov skupine B, minerale in antioksidante.
Če nimate kontraindikacij in niste na dieti, lahko polirani riž varno uživate. riž ima največ vitaminov B (ki jih ni v nobenem drugem žitu), pa tudi veliko kalijaki je bistvenega pomena za zdravje srca. Poleg tega je koristna tudi tekoča riževa kaša. za prebavne težave – ima dobre ovojne lastnosti.
Če govorimo o belem okroglem in dolgem rižu, potem okrogli riž vsebuje več škrobapo kuhanju postane mehak in kremast. Dolgi riž zmerno vpija vodo, zato se ne zlepi in ne zavre. Obstajajo tudi srednjezrnate sorte riža – tudi te vsebujejo precej škroba, vendar vrejo manj kot okrogli riž.
Belega riža za hujšanje (katere koli sorte) pa zaradi visokega glikemičnega indeksa še vedno ni priporočljivo uporabljati. Kontraindiciran je tudi pri sladkorni bolezni in sklerozi, poleg tega pa lahko izzove nastanek ledvičnih kamnov in ni priporočljiv, če ste nagnjeni k zaprtju.
- Parni riž
To je riž, ki ga najprej skuhamo v pari, nato pa posušimo in spoliramo. Tako je tudi poliran, vendar po tej obdelavi zrna postanejo rahlo prozorna in dobijo zlato barvo.
Parni riž velja za bolj zdravega od navadnega belega riža. pri kuhanju v pari se ohrani približno 80 odstotkov hranilnih snovi. iz lupine. Ta riž je idealen tudi kot priloga, saj je drobljiv.
To je riž, ki ni brušen – imenujemo ga tudi rjavi riž. Je predelan, vendar se iz njega ne odstrani lupina otrobov. Zato ohrani svoje hranilne snovi. vitamini B1, B6, PP, mangan, fosfor, magnezij, selen, baker, aminokisline, vlaknine. Je tudi dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov – ki jih telo počasi prebavlja in ne povzročajo skokovitega povečanja sladkorja v krvi.
Za kaj je rjavi riž še dober – koristi za zdravje:
- čisti krvne žile in izboljšuje krvni obtok ter vzdržuje raven glukoze v krvi;
- normalizira prebavni sistem;
- izboljša presnovo
- dobro vpliva na srce, pljuča, vid, živčni sistem, kožo in lase;
- primerno za diabetike.
Slaba stran rjavega riža je, da ga je treba kuhati dlje, da ga je težje žvečiti in da se sam rižev zdrob ne obdrži dolgo, saj riževa lupina vsebuje olje in lahko sčasoma zamaka.
- Rdeči in črni riž
Najmanj priljubljene vrste riža. Malo ljudi ve za to, vendar rdeči riž – je tudi najbolj kaloričen (celo bolj kot beli riž). Ima pa tudi prednosti: vsebuje znižuje raven slabega holesterola, izboljšuje delovanje srca in zdravje kožein ga lahko uživajo diabetiki.
Črni riž je priljubljen med zdravo mislečimi jedci, ker je vsebuje največ beljakovin in hranilnih snovi, krepi odpornost in izboljšuje vidPriporoča se tudi uživanje za anemijo. Poleg vsega tega ima črni riž zelo nizko vsebnost natrija, zato se priporoča pri ledvičnih in srčnih boleznih..
Na vprašanje, kateri riž je bolj zdrav – polirani ali nepolirani – odgovori seveda drugi. Manj ko je riž poliran, bolj je zdrav.
Kako izbrati riž pri nakupu
Kako izbrati riž / foto depositphotos.com
Za izbiro dobrega riža upoštevajte naslednja pravila:
- riž kupujte v prozorni embalaži ali na težo – zrna morajo biti vidna;
- poskrbite, da so zrna cela, brez koščkov zrn ali nečistoč;
- riž mora biti enake velikosti in barve;
- Ne kupujte riža, ki ima veliko belih, kredi podobnih zrn – to so nezrela zrna, ki poslabšajo okus riža.
Če kupite bel polirani riž, potem nasprotno – ne sme imeti rumenih zrn, to lahko pomeni, da je bil riž shranjen pri visoki vlažnosti in lahko dobi glivice.
Prej smo vam povedali, kako in koliko kuhati riž v loncu, multipraktiku in mikrovalovni pečici.