Če se še nikoli niste spraševali, kaj se zgodi, če pustite žlico v loncu, in to počnete ves čas, raje nehajte.
Pripomočkov ne smete puščati v hrani / fotografija Moje, Andriy Marienko
Že od otroštva smo od staršev nenehno poslušali, da v hrani ne smemo pustiti žlice, saj se bo tako jed verjetno pokvarila. Poglejmo, zakaj se to zgodi in kaj se zgodi, če žlico pustimo v posodi.
Mimogrede, prej smo govorili o tem, zakaj nikoli ne smemo pustiti zajemalke v loncu.
Zakaj ne smete puščati posode v hrani – glavni razlog
Eden od najbolj očitnih argumentov, zakaj žlice ne smete dolgo časa puščati v hrani, je v resnici povezan z dejstvom, da bo takšna hrana hitreje propadla.
To je predvsem posledica oksidacije kovine, iz katere je narejen jedilni pribor. Zaradi te kemične reakcije nastane okolje, ki pospeši kvarjenje izdelka. Pogosteje govorimo o jeklu in aluminijevih zlitinah, redkeje o nerjavnem jeklu. Poleg tega, če žlico pustite v juhi, bo imela hrana zaradi oksidacije neprijeten okus. Jedilni pribor, ki je poškodovan in opraskan, je še posebej dovzeten za ta proces.
In ne pozabite, da pribor iz nerjavnega jekla vsebuje alegen – nikelj, sam aluminij pa pod določenimi pogoji aktivno sodeluje s hrano, njegov presežek v telesu pa postane vzrok za resne zdravstvene težave.
Tudi lesenih pripomočkov ne smete puščati v hrani – zakisajo se še hitreje kot pripomočki iz nerjavnega jekla.
Kaj se zgodi, če pustite žlico v loncu – posledice
Poleg oksidacije so drugi razlog, zakaj žlice nikoli ne smete pustiti v kisli smetani, juhi ali kateri koli drugi hrani, bakterije in mikroflora.
Mikroorganizmi, ki pridejo na žlico iz zunanjega okolja, vključno s slino, so lahko odlična priložnost za razmnoževanje bakterij in plesni v hrani. To lahko privede do zelo resnih zastrupitev.
Preberite si tudi: “V primeru, da se na žlici nahaja žlica, je treba vzeti v poštev, da se na njej nahaja tudi žlica:
Iz istih razlogov v solatah ne smete hraniti žlic. Poleg tega tudi brez žlice že pripravljenih solat ne smete hraniti več kot 6 ur.