Ali lahko jeste suh krompir: kaj svetujejo strokovnjaki

Ali lahko jeste mehak krompir s kalčki, “očmi” ali zelenimi gomolji.

Ali je mogoče jesti krompir z “očmi”, ki so se skrčile ali pa je krompir vzklil / depositphotos.com

Zgodaj spomladi lanski krompir ni več enak – postane mehak, začne se gubati in kaliti. Ne mudi se vsem, da bi ga zavrgli – pravijo, da lahko kalčke poberete, narežete debelejšo kožico in pojeste. Ali je res? Ali lahko jeste krompir s poganjki ali strjen krompir – tako pravijo strokovnjaki.

Krompir je vzklil – ga lahko jeste?

Ko krompir dlje časa hranimo v toplem prostoru, začne izgubljati vlago. Zaradi tega postane kožica ohlapna in nagubana, gomolji pa lahko začnejo kaliti. Ali je mogoče jesti ohlapen krompir s kalčki? Dejstvo je, da se v takšnem krompirju kopiči snov – solanin, ki je ob uživanju strupena. Obstaja mnenje, da je solanin nevaren le v velikih količinah, če pa je krompir le malo pognal (na primer so se pojavile “oči”) – se bo težko zastrupiti.

Strokovnjaki z univerze v Illinoisu potrjujejo, da je najbolje biti previden in zavreči osušen krompir. Po podatkih portala Healthline solanin v majhnih količinah običajno nima vpliva na človeka, vendar se lahko njegova koncentracija v gnijočem ali kalečem krompirju znatno poveča – in to je dobro. povzroča tveganje za zastrupitev s solaninom. Posledica se pojavijo gastrointestinalne motnje – slabost, bruhanje in driska ter resnejše reakcije, vključno z težave s srcem in živčnim sistemom (odvisno od zaužite količine). Če je velikost kalčkov večja od 1 cm, se količina solanina v takem krompirju znatno poveča in razen škroba ne ostane nobenih koristnih snovi. Zato ne smete jesti kaljenega krompirja, pa tudi mehkega in osušenega krompirja ne.

Hkrati je gomolje, ki šele začenjajo kaliti, priporočljivo skrbno prebrati in odstraniti vse kalčke. Če je krompir videti svež in ne osušen ter ima le nekaj kalčkov, je količina solanina v takih gomoljih minimalna in jih lahko po toplotni obdelavi uporabimo za uživanje.

Ali lahko kaljeni krompir skuhamo?

Če krompirja ni mogoče zavreči (na primer, če so začeli kaliti vsi gomolji), ga lahko ob upoštevanju nekaj pravil pojemo. Kot smo že omenili, gomolji ne smejo biti osušeni, sami kalčki pa večji od 1 cm. Takšen krompir je bolje kuhati, ne pa peči ali cvreti – tako lahko zmanjšate njegovo škodljivost. Kako skuhati kaljeni krompir

  • krompir popolnoma olupite od “oči”, kalčkov in olupkov;
  • odrežite zgornjo plast pod olupkom – tam je največja koncentracija škodljivih snovi;
  • krompir pred kuhanjem namočite, da se solanin izloči v vodo.

PomembnoČe je krompir začel zeleneti, ga ne smete uživati. Takšen krompir, pa tudi suhljat in močno kaljiv krompir, je treba posaditi.

Prej smo vam povedali, kako kaliti krompir pred sajenjem – nekaj nasvetov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc