Ugotovimo, kje in kako shranjevati čebulo, da ne zgnije.
Ali lahko čebulo shranimo v hladilniku / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Večina ljudi čebulo shranjuje v hladilniku – to je priročno, saj je tako vedno pri roki. Toda izkušene gospodinje tega ne počnejo – povemo vam, zakaj in kje je bolje shranjevati čebulo v stanovanju in hiši.
Zakaj čebule ne smete shranjevati v hladilniku
Običajno velja, da je čebuli, tako kot drugemu sadju in zelenjavi, udobno v hladilniku, saj je tam temperatura nižja. Vendar to ne drži: zelenjava lahko v hladilniku ostane le kratek čas, nato pa postane mehka, plesniva in začne gniti – zaradi prevelike vlage in pomanjkanja kroženja zraka.
Za dolgotrajno skladiščenje čebula potrebuje:
- prosto kroženje zraka;
- temperatura med 0 °C in +5 °C ali do +13 °C, odvisno od pogojev skladiščenja;
- vlažnost v prostoru – od 60 do 70 %.
Glede temperature shranjevanja čebule so stalni spori: nekateri trdijo, da čebula potrebuje temperaturo, ki ni višja od +5 ° C, drugi – da se počuti precej dobro in pri sobni temperaturi. Če čebulo shranjujete v kleti, lahko dejansko vzdržujete temperaturo od 0 °C do +5 °C, v stanovanju pa bo temperatura višja. Veliko bolj pomembno je, da se izogibate nihanju vlažnosti zraka.
Kako in kje najbolje shranjevati čebulo v stanovanju in hiši
Najboljši prostor za čebulo je temen, hladen in prezračen prostor. V zasebni hiši je to lahko shramba ali klet, v stanovanju pa shramba, klet ali zaprt balkon.
Kako pravilno shranjevati čebulo:
- v škatlah z luknjami za zračenje – čebula mora biti prekrita s plastjo, ki ni večja od 30 cm;
- v mrežah ali vrečah iz blaga;
- z vezanjem čebulic v majhne snope ali pletenice, ki se obesijo s stropa.
Moram reči, da je najbolj zanesljiv in preizkušen način shranjevanja čebule pletenje, ki so ga izvajale že naše babice. Na ta način so čebulice dobro prezračevane in manjša je verjetnost, da zgnijejo. Žal ta trik ne bo deloval pri kupljeni čebuli – le če jo pridelate sami.
Izkušeni vrtnarji svetujejo tudi, da čebulo rahlo posujete s kredo, da zmanjšate tveganje gnitja.
Priporočljivo je tudi, da čebula ni v neposredni bližini drugega sadja in zelenjave, zlasti tistih, ki oddajajo veliko etilena (na primer jabolka). Pri takšnih sosedih se bo hitreje pokvarila. Če čebule ni mogoče izolirati, jo je treba občasno pregledati, ali ni gnila.
Shranjevanje čebule v hladilniku, kot že rečeno, ni dobra ideja, saj tam zvodeni, splesni ali zmrzne. Če morate shraniti že narezano čebulo, jo lahko prej namastite ali naoljite, položite na krožnik s soljo ali preprosto prekrijete s folijo za živila. Na ta način lahko narezano čebulo ohranite 3-4 dni.
Prej smo vam povedali, kako in koliko kuhati rdečo peso, da ne bo vodena in bo ohranila barvo.