Ali je treba vodo pri kuhanju koruze soliti: česa niste vedeli

Kako dolgo kuhati mlado koruzo v loncu, multicookerju in kako jo kuhati v mikrovalovni pečici, na žaru in v pečici, da bo noro okusna.

Kako skuhati koruzo, da bo mehka / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Skoraj vsi imajo radi koruzo, zato nikoli ne zamudijo sezone – takoj ko kolobarji dozorijo, jih takoj skuhamo in pojemo. Posebno zagreti ljubitelji koruze uspejo kuhano koruzo celo zamrzniti za zimo. Kako pravilno skuhati koruzo in katero vrsto koruze je bolje vzeti, koliko jo je treba kuhati po kuhanju in ali jo je treba soliti – povemo vam vse glavne skrivnosti sočnih in okusnih kolobarjev.

Kako izbrati koruzo

Za sočno, okusno in zdravo koruzo jo morate pravilno izbrati:

  • Vzemite sezonsko mlado koruzo – avgustovsko, z belimi ali svetlo rumenimi, enakomernimi in gostimi zrni;
  • pri mladi koruzi se ob stiskanju iz zrn izliva bel sok; če je sok svetlo rumen, je koruza stara ali je dolgo ležala;
  • Če je le mogoče, kupite koruzo z listi, ki morajo biti zeleni, ne pa posušeni.

Kako dolgo kuhati koruzo

Na vprašanje “Kako dolgo kuhati koruzo?” ni enotnega odgovora – vse je odvisno od sorte, zrelosti, razreda, velikosti storžev in načina kuhanja.

V povprečju je treba mlado koruzo v listih kuhati 10-20 minut. Po 10 minutah morate vsakih 5 minut preveriti njeno pripravljenost – z zobotrebcem ali vilicami. Če je koruza že dozorela, se lahko po zavretju vode kuha tudi do 2 uri.

Kako pravilno skuhati koruzo, da bo mehka

Ne glede na to, kakšno vrsto koruze imate, obstaja nekaj splošnih smernic za njeno kuhanje:

  • Pred kuhanjem koruzo operite pod tekočo vodo in jo za eno uro namočite – tako bodo zrna mehkejša;
  • Uporabite enako velike storže, da se bodo enakomerno skuhali;
  • koruzo dajte v hladno vodo, ne v vrelo;
  • koruzo lahko kuhate v listih, vendar le, če je sveža – tako bo bolj aromatična;
  • koruzo kuhajte v loncu z debelimi stenami in tesnim pokrovom.

Skrivnost: Da bo koruza bolj nežnega okusa, dajte v vodo za kuhanje malo sladkorja. Po kuhanju vodo odcedite, koruzo zavijte v brisačo in jo pustite počivati 30-60 minut – tako bo bolj sočna in aromatična.

Ali moram vodo pri kuhanju koruze soliti? Ne, ni treba. Če jo takoj posolimo, bo koruza postala trda. Koruzo je bolje soliti že kuhano ali 5 minut pred koncem kuhanja.

Kako skuhati koruzo – 5 načinov

Koruze lahko kuhamo ne le v loncu, temveč tudi v mikrovalovni pečici, multipraktiku ali parnem loncu, pečici in na žaru.

  • Kako skuhati koruzo v loncu

Tu je vse preprosto: koruzne storže kuhamo na štedilniku, v listih ali brez, lahko v vodi, lahko v mleku – tako bo bolj sočna in kremnega okusa. Povprečen čas kuhanja je 25 minut od začetka kuhanja.

  • Kako kuhati koruzo v multipraktiku

Kolobarje narežite na kose, ki se prilegajo v posodo multipraktika. Napolnite jo z vodo in izberite način “Juha”. Na vrh lahko položite oprane liste. Kuhajte (pod pokrovom) 15 minut od trenutka, ko voda zavre, če je koruza mlada, in 30-40 minut – če je zrela.

  • Kako skuhati koruzo na kolobarju v mikrovalovni pečici

Mlado koruzo je najbolje kuhati v mikrovalovni pečici. Kolobarje je treba očistiti in jih približno eno uro hraniti v vodi. Nato jih zavijte v rokav za peko ali plastično vrečko, zavežite, z iglo ali vilicami vanjo naredite več luknjic (za paro) in jih 5 do 10 minut kuhajte v toplotno odporni posodi pri visoki moči.

  • Kako skuhati koruzo v pečici

Kolobarje položite v pekač in jih pecite od 40 minut do 2 uri, odvisno od zrelosti.

  • Kako speči koruzo na žaru

Koruzo lahko na žaru pripravite v celoti ali v kosih – nataknite jo na nabodala in jo specite na žaru.

Obstaja še ena možnost. Pred cvrtjem jo za 15 minut namočite v vodo, nato jo olupite do polovice (samo obrnite liste), namažite z rastlinskim oljem, posolite, zavijte in za 5-7 minut položite na oglje. Ko zdrsnejo do roba, jih pokrijemo s pokrovom in namakamo še 15 minut.

Prej smo vam povedali, ali lahko vsak dan pijete rastlinsko mleko.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc