Ali je treba gobe pred kuhanjem olupiti: presenečeni boste.

Sveže gobe je treba očistiti ne glede na njihovo poreklo. Vendar jih ni treba vedno umivati.

Ali morate gobe pred kuhanjem olupiti – nasveti / foto depositphotos.com

Po vrnitvi iz trgovine in začetku kuhanja se marsikateremu ne preveč izkušenemu kuharju poraja vprašanje, in sicer ali je treba gobe pred kuhanjem očistiti. Navsezadnje so kupljene gobe že na pogled precej čiste in ne potrebujejo dodatnih pripravljalnih posegov. Toda kot vedno tudi v tem primeru obstajajo nianse.

Mimogrede, prej smo že delili priporočila o tem, kako in katere gobe lahko posušimo.

Ali je treba gobe pred kuhanjem olupiti – odgovor kuharjev

Sveže gobe je treba očistiti, ne glede na to, ali so kupljene v trgovini ali ročno nabrane v gozdu. Na njih se namreč tako ali drugače nabirata umazanija in prah.

To lahko storite s čopičem, nožem ali gobico za posodo. Prav tako morate poskrbeti, da obrežete steblo gobe.

Gobe zelo dobro vpijajo vlago / foto depositphotos.comGobe zelo dobro absorbirajo vlago / foto depositphotos.com

Gobe je treba oprati glede na razmere. Dolgo časa jih ni priporočljivo pustiti v vodi, saj te gobe zelo dobro vpijajo vlago. To bo slabo vplivalo na okus in vonj izdelka. Gobe dovolj hitro splaknite in se s krtačko ali gobo znebite odvečne umazanije. Če morate po umivanju odstraniti odvečno tekočino, gobe takoj posušite s papirnato brisačo.

Čiste gobe pred kuhanjem lahko očistite tudi z ostrim nožem. V ta namen je dovolj, da nežno odtrgate kožo gobe na robu klobuka in jo povlečete. To možnost je priporočljivo uporabiti pri večjih primerkih. Mladih in majhnih gob ni treba umivati in čistiti – samo obrišite jih s prtičkom.

Preberite si tudi: “Gobe za gobarjenje: gobe za gobarjenje, ki jih je treba gobariti, se lahko gobarijo v gobah:

Kako olupiti gobe pred kuhanjem – lifehack

Če te gobe dolgo časa hranite v vodi in jih pred toplotno obdelavo namakate, to ni potrebno. Toda način, ki ga boste izbrali za lupljenje gob pred kuhanjem, je odvisen od jedi, ki ste se jo odločili pripraviti.

Na primer, gobe pred cvrtjem olupite morajo biti “suho očiščene”. Da ne bi vpijale odvečne vlage, jih ne operemo, temveč jih obdelamo s krtačko in vlažno krpo. Prav tako se morate znebiti vseh poškodovanih delov gobe. Zaradi tega boste po cvrtju dobili hrustljave gobe z zlato skorjico.

Čiščenje gob pred cvrtjem je boljše brez pranja v vodi / foto depositphotos.comGobe pred cvrtjem je bolje očistiti brez pranja v vodi / foto depositphotos.com

In če želite kuhajte gobeGobe je treba dobro oprati s tekočo vodo.

Pred zamrzovanjem gobe tudi očistimo in osušimo ter odrežemo potemnele dele. Takšne gobe lahko nato ocvremo, vržemo v juho ali dušimo. Pred kuhanjem jih ni treba odmrzniti.

Če pa boste suhe gobeNi priporočljivo, da jih operete. Prvič, to podaljša čas sušenja, kar lahko povzroči nastanek plesni, in drugič, gobe bodo preprosto potemnele. Pri sušenju morate biti pozorni na kakovostne gobe brez poškodb.

Če se sprašujete, ali morate kraljevske gobe očistiti, vam odgovarjamo – to je potrebno na enak način kot navadne gobe – v tej zadevi med njimi ni razlik.

Kraljeve gobe se čistijo na enak način kot navadne gobe / foto depositphotos.comKraljeve gobe se čistijo na enak način kot navadne gobe / foto depositphotos.com

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc