Kaj je rastlinsko mleko, ali je boljše od kravjega in kdo ga ne sme piti.
Rastlinsko mleko – koristi in škoda / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Rastlinsko mleko postaja vse bolj priljubljeno. Ne more nadomestiti naravnega, vendar je še vedno koristno. Iz česa je narejeno, katero rastlinsko mleko je boljše in kdaj ga je bolje ne piti – vam povemo v gradivu.
Kaj je rastlinsko mleko in kako je koristno
Rastlinsko mleko je mleko rastlinskega izvora. Pridobivamo ga iz ovsa, riža, maka, soje, kokosa, mandljev, indijskih oreščkov in lešnikov. Kako koristno je rastlinsko mleko? Za razliko od živalskega mleka ne vsebuje laktoze – to je njegova glavna prednost. Mnogi ljudje preidejo na rastlinsko mleko prav zato, ker ne prenašajo laktoze.
Poleg tega bo po mnenju zdravnikov ugodno vplivalo na zdravje človeške kože in prebavnega sistema. Izboljša tudi splošno počutje ter odpravi težo in nelagodje, ki se pogosto pojavita po pitju živalskega mleka.
Katero mleko je bolj zdravo – kravje ali rastlinsko
Rastlinsko in kravje mleko sta dva različna izdelka, ki ju ni mogoče primerjati, saj je vsak po svoje koristen. Katero mleko pijemo, je stvar okusa ali potrebe (npr. laktozne intolerance). Hkrati zdravniki poudarjajo, da rastlinsko mleko v vsakodnevni prehrani ne more popolnoma nadomestiti živalskega mleka. Zmerno uživanje živalskega mleka in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob ne prispeva k razvoju prekomerne telesne teže, je pa dober preventivni ukrep proti polihistaminozi in osteoporozi. Zato kravjega mleka in fermentiranih mlečnih izdelkov ne smemo izključiti iz prehrane brez medicinskih indikacij.
Pediatri odločno nasprotujejo preusmerjanju otrok na rastlinsko mleko, razen če za to obstajajo razlogi. Še posebej nevarno je dajati takšno mleko otroku, mlajšemu od treh let – ker rastlinsko mleko nima živalskih beljakovin, lahko povzroči pomanjkanje beljakovin in kalcija, ki je potreben za razvoj kosti in mišic ter krvotvornega sistema.
Rastlinsko mleko – vrste in prednosti
Rastlinsko mleko – vrste / foto depositphotos.com
Kot smo že omenili, je rastlinsko mleko lahko ovseno, riževo, sojino in mleko iz oreščkov. Različne vrste mleka so po svoje koristne, osredotočimo se na najbolj priljubljene:
- mandljevo mleko – bogato z rastlinskimi beljakovinami ter kalijem in magnezijem, ki izboljšuje delovanje prebavil;
- ovseno mleko – telo ga dobro prebavi in normalizira presnovo.
- kokosovo mleko – vsebuje snovi, ki pomagajo pri obvladovanju patogene flore;
- riževo mleko – ugodno vpliva na živčni sistem, normalizira prebavo in deluje protivnetno.
Vegetarijancem svetujemo, da pijejo ravno mleko iz oreščkov – iz mandljev, indijskih oreščkov, orehov ali lešnikov – vsebuje več beljakovin kot mleko iz ovsa in riža. Če pa imate alergijo na oreščke, se mlekom iz oreščkov raje izogibajte.
Najboljše rastlinsko mleko za kavo pa je kokosovo mleko, saj je bolj mastno od drugih vrst.
Ali lahko rastlinsko mleko kuhamo
Rastlinskega mleka ni priporočljivo toplotno obdelovati – pod vplivom temperature se uničijo koristne beljakovine. Lahko se tudi sesiri in izgubi okus.
Kako doma pripraviti rastlinsko mleko
Na vprašanje: “Katero mleko je najbolj uporabno?”, je odgovor nedvoumen – domače. Seveda ga lahko kupite, vendar mleko, kupljeno v trgovini, morda ni povsem uporabno: proizvajalci izdelku pogosto dodajajo različne dodatke, kot so emulgatorji, ojačevalci okusa, sladkor, rastlinska olja. Strokovnjaki pravijo, da je najmanjše zlo kokosovo mleko, ki ima najmanj tujih sestavin.
Kako doma pripraviti rastlinsko mleko: sestavine morate namočiti, zmleti v mešalniku in filtrirati. Rastlinsko mleko lahko pripravite iz makovih semen ali kokosovih ostružkov.
Rastlinsko mleko iz kokosovih ostružkov
Sestavine:
- kokosovi kosmiči – 50 g;
- voda – 1 liter.
Operite kokosove rezine in jih napolnite z vodo. V mešalniku mešajte 5 minut. Precedite in dodajte med po okusu.
Rastlinsko makovo mleko
Sestavine:
- Makovo seme – 100 g;
- voda – 1 liter.
Mak operite, prelijte z vodo in pustite stati 1-2 uri. Odcedimo, dodamo 1 liter vode in mak z vodo po delih stepamo 5 minut. Precedite in dodajte med po okusu.
Prej smo vam povedali, zakaj je treba v vročini piti vroč čaj in kateri je boljši.