Ugotovimo, kaj se zgodi, če mesa pred peko ne operete, in kaj, če ga operete.
Meso je treba pred kuhanjem oprati / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Mnoge gospodinje pred kuhanjem mesa to obvezno splaknejo pod vodo – obstaja prepričanje, da lahko na ta način odplaknejo bakterije. Toda po mnenju profesionalnih kuharjev tega ni treba storiti ali pa vsaj ne vedno. Zakaj mesa pred kuhanjem ne smete umivati in v katerih primerih ga je bolje umiti – vam povemo v nadaljevanju.
Ali je treba umiti meso po odmrzovanju in sveže meso?
Če ste prepričani o kakovosti mesa, ga ne umivajte, trdijo kuharji. Navedli so več argumentov:
- toplotna obdelava uniči patogene organizme v mesu (ko temperatura v notranjosti izdelka doseže 55-60 °C), zato ga pred cvrtjem, kuhanjem, pečenjem in dušenjem ni treba umivati;
- marinada za žar ali peko na žaru razkuži meso, na enak način deluje tudi slanica (npr. pri sušenju ali dimljenju mesa);
- meso, ki bo zamrznjeno, bakterije uničijo pri nizkih temperaturah, zato ga po odmrzovanju ni treba umivati.
Kaj se zgodi, če meso operete? Ko izdelek pride v stik z vodo, se tako imenovana Maillardova reakcija med sladkorji in kislinami prekine. Zaradi te reakcije se pri 110 °C na vrhu mesa oblikuje rdečkasta skorjica, sokovi in okusi pa so zaprti v notranjosti. Toda voda iz opranega kosa mesa pri 100 °C izhlapi, kar prepreči nastanek skorje.
Preberi tudi:
Hkrati pa obstaja še en argument v prid, zakaj je treba umivati meso – če ste ga na primer kupili na tržnici in so na njem drobci kosti ali lesni ostružki. Potem jih morate otresti ali pa kos umiti. Ali je treba umiti meso od krvi? Vsekakor, nato pa ga osušite s papirnato brisačo.
Prej smo vam povedali, kako v ponvi pripraviti popolna umešana jajca in zakaj morate med cvrtjem jajc dodati vodo.