En trik vam bo pomagal pripraviti okusno prilogo.
Kako in koliko kuhati ajdo – nasveti / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Ajde ni težko skuhati, veliko težje pa jo je pripraviti tako, da se kaša na koncu izkaže kot drobljiva, aromatična in hranljiva. Da bi to dosegli, morate upoštevati nekaj nasvetov – preverite, kako pravilno skuhati ajdo in kaj morate dodati vodi.
Kako skuhati ajdo na vodi v loncu
Če redno kupujete navadno ajdovo kašo v velikih kilogramskih vrečkah, jo je bolje kuhati v loncu. Za to tehnologijo je zaželeno, da izberete posodo z debelimi stenami – ta enakomerno porazdeli temperaturo in ne bo dovolila, da se ajda zažge ali ostane premalo kuhana.
Preden začnete kuhati, je treba grah večkrat sprati z vodo, da odstranite ostanke in prah. Nato ga dajte v lonec, zalijte s čisto pitno vodo, pokrijte s pokrovko in ajdo kuhajte, dokler voda ne zavre na srednji temperaturi. Ko vidite, da je voda zavrela, je treba ogenj zmanjšati na minimum in dodati pol čajne žličke soli. Prav tako ne pozabite, kako dolgo je treba kuhati ajdo – praviloma je 20-25 minut dovolj za pripravo popolne kaše.
POMEMBNO: Kaše nikoli ne mešajte z žlico ali lopatko, sicer se bo zažgala ali neenakomerno zavrela.
Kako skuhati ajdo z maslom
Vse gospodinje pri kuhanju takšnih zdrobov ne uporabljajo masla, a če želite dobiti res okusno prilogo, je bolje spremeniti navado. Pri kuhanju ajde ni nič zapletenega – razmerja so zelo preprosta. Za 1 skodelico drobljenca morate uporabiti 2 skodelici pitne vode, če želite, da se kaša izkaže gosta in suha. Tistim, ki imajo radi viskozno konsistenco, svetujemo, da prilijejo več tekočine – 2,5-3 skodelice.
Maslo je bolje dodati na koncu, ko je ajdova kaša že popolnoma kuhana. Ravno v trenutku, ko ugasnete ogenj, dodajte maslo, premešajte, lonec pokrijte s pokrovko in ga pokrijte z brisačo. Ker je ajda v toploti in udobju, bo vpila maslo in povečala svoj volumen, postala bo sočna in hranljiva.
Preberi tudi: “Zmešana ajda: je treba pripraviti in pripraviti hrano, ki jo boš lahko uporabil v svoji kuhinji:
Koristen Lifehack: Če dvomite v kakovost drobtin, jih lahko pred kuhanjem za 3-5 minut posušite na suhi ponvi, potem bodo zagotovo postale drobljive.