9 od 10 gostiteljic ne ve: teh 5 živil se ne sme kuhati v litoželezni ponvi

Litoželezna ponev ni univerzalen kuhinjski pripomoček.

Nekaterih živil ne smemo kuhati v litoželeznih ponvah / kolaž Moje, foto depositphotos.com

Litoželezne ponve so všeč številnim gospodinjam – so trpežne, kakovostne in ob pravilni negi zelo obstojne. Poleg tega so bile v času ZSSR litoželezne ponve skoraj edini pomočnik ženske v kuhinji, zato so še vedno prisotne v arzenalu gospodinj. Moje je ugotovil, katerih izdelkov ne smemo kuhati v litoželezni ponvi in zakaj.

Česa ne smemo cvreti v litoželezni ponvi – glavne prepovedi

Ni težko uganiti, kdo in kdaj je domačim kuharjem povedal, da lahko v litoželezni ponvi pripravite popolnoma vse jedi. Gre za pomanjkanje izbire – v Sovjetski zvezi na primer dobiti kakršno koli ponev, razen litoželezne, ni bilo enostavno, zato smo se morali zadovoljiti s tem, kar smo imeli. Tudi zdaj je dobra ponev draga, gospodinje so prisiljene varčevati, vendar to ne pomeni, da je takšen pristop pravilen. Pomembno je razumeti, zakaj nekaterih jedi ne smete kuhati v litoželezni ponvi.

Ribe

Kuharji pravijo, da se morske ribe od rečnih razlikujejo po svoji “večplastni” strukturi – zato jih je treba kuhati le na površini, ki dobro prepušča toploto. V nasprotnem primeru bo riba razpadla, ko jo boste skušali obrniti, in če jo pustite na ponvi, se bo še naprej kuhala, tudi ko bo ogenj ugasnjen. Še več – litega železa ni enostavno očistiti od rib, zato obstaja nevarnost, da se bo na njem razvil tuj vonj po drugih jedeh.

Jedi iz jajc

Umešana jajca, omlete ali druge jajčne dobrote se bodo zagotovo prijele na litoželezno posodo, pri čemer količina olja ne igra nobene vloge – takšna je lastnost materiala. To še posebej velja za pravkar kupljene litoželezne ponve in več let stare ponve – v prvem primeru material ni dovolj vroč, v drugem pa se lahko močno poškoduje.

Dušene jedi in enolončnice

Litoželezne ponve se močno odsvetujejo pri vsakem vrenju ali dolgotrajnem kuhanju česar koli. Zaradi dolgega vrenja tekočin in ne vedno varne kombinacije izdelkov iz litega železa lahko pride do erozije, poškodb zaščitnega premaza ponve in nadalje – do značilnega kovinskega okusa katere koli jedi.

Jedi z dodanim kisom ali vinom

Razlog za to je enak kot v prejšnji točki – v litoželezni ponvi ne smete kuhati jedi s kislinami – kisom, citronsko kislino ali kislo zelenjavo (na primer paradižnikom). Prvič zato, ker lahko kislina sčasoma razjeda zgornjo plast prevleke, in drugič zato, ker bo hrana zagotovo dobila nezaželen okus.

Preveč začinjene jedi

Vse kulinarične mojstrovine, ki jih je treba pripraviti z močno dišečimi začimbami, česnom, čebulo, papriko in podobnimi začimbami, je bolje ocvreti na ponvi z drugačno prevleko. Lito železo ni primerno, ker se v njem nabirajo okusi. Če ponve po takšni jedi ne operete pravilno, bo vaša naslednja gastronomska poslastica zagotovo imela vonj in okus prejšnje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc