Moje je poimenoval 7 živil, ki vsebujejo veliko železa, ki ga telo potrebuje.
Živila, bogata z železom / foto depositphotos.com
Vsakemu tretjemu prebivalcu planeta primanjkuje železa. Ta element v sledovih je bistven za imunski sistem, sintezo hormonov in normalen krvni obtok. Telo železa ne proizvaja, zato je nujno, da v prehrano vključimo izdelke, ki ga vsebujejo. Najboljši viri železa so meso in morski sadeži, nekaj pa ga je tudi v zelenjavi.
Mehkužci
Školjke, ostrige, rapan in drugi mehkužci so izjemno bogati z železom, lahko prebavljivimi beljakovinami in različnimi vitamini. 100 g školjk vsebuje skoraj 20 % dnevnega vnosa železa. Očitna pomanjkljivost mehkužcev je njihova visoka cena v Ukrajini.
Stranski proizvodi
Vsi ne marajo drobovine, vendar je po vsebnosti železa boljša od mesa. Največ železa vsebujejo jetra, možgani, srce, srce, ledvice in želodec. 100 g govejih jeter vsebuje kar 36 % dnevnega vnosa železa. Podprodukti vsebujejo tudi druge za telo pomembne elemente – selen, baker, holin in beljakovine.
Goveje in telečje meso
Rdeče meso je bogato z lahko prebavljivim hemskim železom. Temnejša kot je barva mesa, več železa vsebuje. Za boljšo absorpcijo elementa v sledovih je priporočljivo meso peči, kuhati ali kuhati na pari. V 100 g mletega govejega mesa je 15 % dnevnega vnosa železa. Vitamin C pripomore k boljši absorpciji železa, zato je bolje jesti govedino s kislim zeljem in drugo kislo zelenjavo.
Stročnice
Čičerika, grah, fižol, leča in druge stročnice so dragocen vir železa za ljudi, ki ne jedo mesa in drobovine. Vendar pa fižol vsebuje fitinsko kislino, ki ovira absorpcijo železa. Če želite od teh živil dobiti največ koristi, fižol pred kuhanjem čez noč namočite v hladni vodi.
Špinača
Špinača je za fižolom najboljši vir železa med zelenjavo. Vendar pa špinača vsebuje tudi oksalno kislino, zaradi katere je skoraj nemogoče absorbirati železo iz zelene zelenjave v sveži obliki. Koristi špinače so vidne, če jo skuhamo ali dušimo.
Oreščki
Oreščki so znani po bogati sestavi mineralov in vitaminov ter visoki vsebnosti železa. Odvisno od vrste oreščkov vsebujejo od 30 % do 40 % povprečne dnevne vrednosti železa. Indijski oreščki vsebujejo več tega dragocenega elementa.
Nekateri sadeži
Večina sadja ne vsebuje veliko beljakovin. Obstajajo pa tudi izjeme. Veliko železa vsebujejo kosmulje, murve, borovnice in bezgove jagode. Rekorder po vsebnosti železa med jagodičevjem je ribez. Poleg železa je bogat tudi z vitaminom C, ki izboljšuje absorpcijo železa.