5 znakov svežih rib, ki vam jih prodajalci ne povedo: kako izbrati okusnega sleda

Povedali vam bomo, kako izbrati sleda v trgovini ali na tržnici in na kaj morate biti pozorni, da se izognete slabim posledicam.

Kako izbrati okusnega sleda / kolaž Moje, foto depositphotos.com

Redko kateri praznik je brez sleda – bodisi kot predjed bodisi kot najljubša jed številnih “šub”. Da ne bi pokvarili praznika in se izognili slabim posledicam, velja odgovorno pristopiti k izbiri sleda: izberite ne le okusnega, temveč tudi svežega. Kakovost ribe lahko določite, ne da bi jo okušali – po videzu. Kakšen mora biti sled v vakuumu in na teži – vam povemo v nadaljevanju.

Kako izbrati pravega sleda

Sled lahko kupite v sodu ali v vakuumu. Najprej si oglejte njegov videz:

  • sveža riba ima debel hrbet, ravno truplo in škrge temno rdeče barve;
  • površina je trdna in nepoškodovana;
  • meso – elastično in drži obliko, če nanj pritisnemo, se mora vrniti v prvotno obliko; če se to ne zgodi, je sled prezrel ali sploh ni primeren za uživanje;
  • oči ribe so jasne in niso vdrte;
  • teža – od 400 g.

Če kupite sleda v vakuumu:

  • poglejte etiketo – vsebovati mora le ribe, sol in začimbe, brez konzervansov;
  • Bodite pozorni na rok uporabe;
  • embalaža mora biti nepoškodovana – bolje se je izogniti nakupu rib s poškodovano ali napihnjeno embalažo.

Ne kupujte sleda z rumenimi lisami ali belimi luskami, če ima neprijeten kisel vonj, če so luske lepljive ali zelo spolzke.

Mimogrede, definicija, da ima dober sled rdeče oči, ne drži. Najverjetneje je takšna riba preprosto dolgo časa v soli in je zato lahko pretirano slana.

Na to, da je sled zelo slan, kaže tudi njegov videz – videti bo še bolj elastičen in gost.

Še en nasvet: kupite celo ribo in jo razstavite sami. Seveda je bolj priročno kupiti pripravljene filete (konzerve), vendar pri njihovi izdelavi uporabljajo različne raztopine, dodatke, konzervanse – vse to omogoča hitrejše soljenje in shranjevanje sleda ter daljše skladiščenje, vendar negativno vpliva na zdravje. Če se odločite za konzerve, poglejte na datum pakiranja – bolj ko je sveže, bolje je, in na kose v notranjosti – biti morajo enako veliki in lepo razporejeni.

Prej smo vam povedali, kako ločiti pravo kislo smetano od ponarejene – na kaj morate biti pozorni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc